środa, 22 czerwca 2022

Chrupiące bułeczki


Pyszne, pachnące, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne! Wspaniałe na śniadanie, choć oczywiście nie tylko. O niebo lepsze niż ze sklepu :). Bułeczki są proste w wykonaniu, ale potrzebna będzie waga do dokładnego odmierzenia składników, przyda się też termometr do żywności. Sekretem ich chrupiącej skórki jest pieczenie z parą, więc nie pomijajcie tego kroku :). Bardzo polecam! :)

Wpis powstał przy współpracy z marką Polskie Młyny, producenta m.in. Mąki Szymanowskiej.
W przepisie użyłam Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ 750. Mąka ta idealnie nadaje się do wypieku wszelkiego rodzaju pieczywa, nadając sprężystości i odpowiedniej tekstury Waszym chlebom czy bułkom. Będzie również odpowiednia do wyrobu ciasta na pizzę. 
Po ten produkt i po wiele innych zapraszam do sklepu Polskie Młyny w serwisie Allegro https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-chlebowa-typ-750-11445703870


Składniki na 6-8 bułek:
  • 500 g Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ 750
  • 340 g wody ( nie mililitrów! )
  • 4 g suchych drożdży
  • 8 g soli
  • 6 g cukru
Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.

Wodę podgrzać do temperatury 40°C. Do wody wsypać cukier oraz drożdże, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Przykryć, np. talerzykiem, i odstawić na około 15-20 minut, do lekkiego spienienia ( drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza ). Następnie mieszankę tę przelać do misy robota kuchennego lub większej miski - jeśli wyrabiacie ręcznie i stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą ( w robocie kuchennym należy ustawić najmniejsze obroty ). Po dodaniu całej mąki, kiedy składniki się ze sobą połączą, zacząć wyrabiać ciasto - należy wyrabiać przez 10 minut ( w robocie kuchennym ustawić prędkość na drugi stopień ). Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. 

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat/stolnicę. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, starając się zagniatać ciasto do środka. Uformować z niego kulę i umieścić w szklanej lub metalowej misce posmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat/stolnicę i ponownie wyrobić, znowu - zagniatając do środka. Uformować z ciasta kulę i ponownie umieścić w misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat/stolnicę, ponownie krótko zagnieść i podzielić na 6 lub 8 równych części. Z każdej części uformować zgrabną kulkę. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie każdą bułeczkę uformować w podłużną, wałkując ją przez chwilę dłonią po oprószonym mąką blacie. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki delikatnie oprószyć z wierzchu mąką, najlepiej robiąc to przez siteczko. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Mniej więcej w połowie czasu wyrastania, włączyć piekarnik na 200°C, umieszczając na najniższej półce naczynie żaroodporne z gorącą wodą. 

Wyrośnięte bułeczki naciąć wzdłuż bardzo ostrym nożem, a najlepiej żyletką.


Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia i wypieczenia bułeczek.
Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.


Smacznego :)










0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates