poniedziałek, 8 maja 2023

Ciasto z rabarbarem, marcepanem i nutą pomarańczy

 

 
Wspaniałe ucierane ciasto z królującym obecnie na straganach i w ogrodach rabarbarem, wzbogacone o słodziutki marcepan i aromatyczną skórkę z pomarańczy. Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasują, sprawiając, że z pozoru zwykłe ciasto staje się źródłem naprawdę niebanalnych doznań smakowych :). Ciasto wychodzi mięciutkie, puszyste, wilgotne i znika bardzo szybko :). Nie zapomnijcie o tym przepisie podczas tegorocznego sezonu na rabarbar!

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 3 duże jajka
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • pół szklanki mleka
  • 150 g marcepanu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • 500 g rabarbaru ( waga samych łodyg )
  • około 2-3 garści płatków migdałowych
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar umyć ( łodyg nie obieramy ) i pokroić na około 2-centymetrowe kawałki.

Marcepan pokroić w kostkę i oprószyć niewielką ilością mąki.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami.

Masło utrzeć wraz z cukrem na jasną, puszystą masę ( należy ucierać minimum 5 minut na wysokich obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym bardziej puszyste i delikatne będzie ciasto ).
Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować.

Do masy dodać suche składniki, śmietanę oraz mleko i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Pod koniec dodać pokrojony marcepan i wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, jeden obok drugiego. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)



8 komentarze:

  1. Świetne połączenie. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Jestem wierną miłośniczką ciast rabarbarowych. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne wiosenne ciasto. Chyba każdy takie uwielbia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie smaków jednym cieście. Nie mogę się doczekać, aż spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie próbowałam takiego ciasta. Namówiłaś mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie się zapowiada. Dawno nie piekłam żadnego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates