środa, 14 czerwca 2023

Ciasto z truskawkami na białkach

 

Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami :D Z zaledwie kilku składników! Nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki ubitym białkom. I mimo, że nie wyrasta bardzo wysokie, to jest puszyste i mięciutkie. Powiem Wam, że choć proste w smaku, to jest tak dobre, że ciężko się od niego oderwać :) Pięknie pachnie truskawkami, ale ja już wiem, że świetnie smakowałoby też z malinami albo z rabarbarem! Bardzo bardzo polecam :)

Do przygotowania ciasta, wykorzystałam pasteryzowane białka w płynie od Farma Białka. Takie białka, to świetna alternatywa dla tradycyjnych białek jaj, zwłaszcza w sytuacjach, kiedy potrzebujemy właśnie samych białek, np. do upieczenia bezy, bezików, tortów bezowych, makaroników, kokosanek i wielu innych słodkości. Bez marnowania żółtek, bez zbędnych skorupek... Wygodnie i poręcznie dzięki praktycznej butelce :)

Płynne białka od Farma Białka, mają również zastosowanie w wysokobiałkowej diecie sportowców oraz w diecie każdego, kto preferuje niskokaloryczne posiłki. Bardzo polecam :)


Składniki:

  • 7 białek - około 245 g, w temperaturze pokojowej
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 170 g cukru pudru
  • 190 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • około 450 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • opcjonalnie - cukier perłowy do posypania
Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 23-24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną oraz cukier puder przesiać i wymieszać.

Białka ubić, ale nie na całkiem sztywno, ubita piana powinna być delikatna - najlepiej ubijanie przerwać w momencie, kiedy piana jest jeszcze dość luźna i nie pozwala na odwrócenie miski do góry nogami :).

Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Wlać wystudzone masło oraz ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół truskawki, rozcięciem ku górze, delikatnie wciskając je w ciasto. Posypać cukrem perłowym - jeśli używacie.

Ciasto piec w temperaturze 170°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy.


Smacznego :)


20 komentarze:

  1. Ależ pysznie wygląda! Super, że można je zrobić z zaledwie kilku składników i bez proszku do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🙂 Tak, jest proste, z zaledwie kilku składników, ale bardzo dobre 😊

      Usuń
  2. Och, to ciasto z truskawkami wygląda jak pyszność! Przypuszczam, że niedługo zawita na naszych talerzykach. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ciasta z owocami zawsze jestem chętna. Na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Musze je upiec

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego typu ciasta. Z truskawkami pychota. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, truskawki pasują tu idealnie, ale też z rabarbarem byłoby extra 😊

      Usuń
  6. Idealne letnie ciasto. Z chęcią takie upiekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się 😊 Proszę dać znać jak wyszło 😉

      Usuń
  7. Super, że można kupić takie pasteryzowane białka w płynie, bardzo praktyczne rozwiązanie. Ciasto rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, fajna sprawa. Można je kupić na stronie producenta farmabialka.pl, ale widziałam też na Allegro. Dziękuję za komplement 😊

      Usuń
  8. Nie słyszałam o tych białkach. Będę szukać i próbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je kupić na stronie producenta farmabialka.pl, ale widziałam, że dostępne są też na Allegro.

      Usuń
  9. Wydaje się być banalnie proste do zrobienia! Dziękuję za ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma nic lepszego latem. Idealne ciasto do kawy

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Już sama ilość składników i prostota przepisu zachęcają do działania w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nic dodać nic ująć. Z chęcią bym spróbowała tego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates