poniedziałek, 26 czerwca 2023

Tartaletki z kremem kokosowym i truskawkami

 

Tartaletki, czyli mini tarty, to świetny pomysł na pyszny i efektownie prezentujący się deser :) U mnie z kremem kokosowym i świeżymi truskawkami. Do wykonania tartaletek użyłam specjalnych perforowanych rantów, dzięki którym uzyskałam idealnie wypieczone kruche babeczki, ponieważ to perforowanie ( czyli dziurkowanie ) umożliwia równomierne pieczenie. Jeżeli jednak nie posiadacie takich rantów, to oczywiście możecie wykonać je w tradycyjnych foremkach na tartaletki. Natomiast tartaletki z dzisiejszego przepisu, to idealny deser na tę porę roku - lekki kokosowy krem w połączeniu z soczystymi truskawkami smakuje...po prostu jak lato :) Bardzo polecam! 


Składniki na 8 sztuk tartaletek o średnicy 10 cm:

  • 260 g mąki pszennej
  • 40 g mąki migdałowej ( lub zmielonych migdałów )
  • 130 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
Krem kokosowy:
  • 250 ml gotowej śmietanki kokosowej lub śmietanki pozostałej po odlaniu wody z puszki mleka kokosowego ( ewentualnie zwykłej śmietanki kremówki 30% lub 36% ), schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru lub więcej - do smaku
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • opcjonalnie -1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. śmietan-fixu
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 450 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • 2 łyżki galaretki w proszku, truskawkowej lub krystalicznej + 1/3 szklanki gorącej wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia
Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem pudrem oraz solą. Dodać żółtko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, podzielić na pół, spłaszczyć i owinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie jedną część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 mm ( polecam wałkowanie ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia ). Ciastem wylepić foremki do tartaletek. Jeśli używacie takich rantów jak ja, wykrawajcie po prostu nimi kółka i umieszczajcie w rantach ustawionych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spody tartaletek nakłuć widelcem i wstawić do zamrażalnika na minimum 30 minut.
UWAGA: Etap zmrożenia kruchego ciasta jest bardzo ważny, dzięki temu podczas pieczenia nie ześlizgnie się z rantów.

Dobrze zmrożone tartaletki piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do ładnego zezłocenia i wypieczenia ciasta. Po upieczeniu odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem kokosowy:

Śmietankę kokosową, serek mascarpone, cukier puder, wanilię oraz likier kokosowy umieścić w naczyniu i ubić do otrzymania gęstego kremu ( nie należy ubijać zbyt długo, gdyż krem może się zwarzyć ). Pod koniec ubijania można dodać śmietan-fix dla większej stabilności kremu. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.

Gotowym kremem napełnić wystudzone tartaletki ( najwygodniej za pomocą rękawa cukierniczego ). 

Truskawki pokroić na grubsze plasterki i ułożyć na babeczkach lekko wciskając w krem.


Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, posypać wiórkami kokosowymi. 

Tartaletki wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)


11 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają te tartaletki! Zainteresowały mnie perforowane ranty. Jakich używasz- metalowych czy z tworzywa? Widzę, że są różne. Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miły komentarz :) Mam ranty metalowe, dokładnie takie: https://allegro.pl/oferta/rant-perforowany-forma-do-pieczenia-tarty-10-cm-12665336025

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź, Renata

      Usuń
  2. Aż trudno oderwać wzrok od tak apetycznych tartaletek! Jestem pod wrażeniem Twojego talentu w przygotowywaniu tak kreatywnych i smacznych deserów. Życzę jak najwięcej inspiracji do tworzenia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za ten przemiły komentarz! :) Przy okazji - zapraszam na mój Instagram :) https://www.instagram.com/opowiesci_z_piekarnika/ Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie! Zapisuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś cudownego. Pysznie się zapowiadają

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne letnie tartaletki. Nic tylko próbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie wyglądają. Nigdy takich nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają absolutnie obłędnie! Jestem zachwycona, jak smakowicie i elegancko prezentują się takie mini tarty. Jestem ciekawa czy uzyskałabym taki efekt. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne. Już czuję ich zapach na pewno mi posmakuja

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates