wtorek, 6 czerwca 2023

Truskawkowy sernik na zimno

Niezwykle delikatny i puszysty truskawkowy sernik bez pieczenia :). Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie może się nie udać :). Wykończony polewą z białej czekolady rozpieści Wasze kubki smakowe. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce i nabrać odpowiedniej konsystencji. Taki serniczek, to idealny deser na ciepłe czerwcowe dni. Bardzo polecam! 


Składniki:

  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego, w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej + 250 ml wody
  • 500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
  • 100 g podłużnych biszkoptów savoiardi lub ladyfingers
Polewa z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
  • dodatkowe truskawki do dekoracji
  • opcjonalnie - kilka bezików do dekoracji
Wykonanie:

Przygotować tortownicę ( lub rant cukierniczy ) o średnicy 23 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, do boków przykleić pasek papieru do pieczenia lub tzw. folii rantowej. 

Na spodzie tortownicy ułożyć biszkopty, w razie potrzeby przycinając je.

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, wystudzić.

200 g truskawek zmiksować blenderem na gładkie puree. Pozostałe 300 g truskawek pokroić w kostkę.

W naczyniu umieścić serek homogenizowany, dodać zmiksowane truskawki, wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować wszystko razem do połączenia składników. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do lekko tężejącej masy truskawkowej i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną. Skosztować masę - jeśli będzie mało słodka, dodać niewielką ilość cukru pudru i wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać szpatułką.

Masę przelać do przygotowanej formy z biszkoptami, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Polewa z białej czekolady:

Białą czekoladę połamać i umieścić w miseczce. 

Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Gorącą śmietanką zalać czekoladę w miseczce, odczekać chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzić.

Przestudzoną, ale wciąż płynną polewę, wylać na wierzch schłodzonego sernika, równomiernie rozprowadzić. Udekorować dodatkowymi truskawkami. Opcjonalnie przed podaniem można udekorować kilkoma pokruszonymi bezikami. Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)



7 komentarze:

  1. Piękne wykonanie :) Bardzo lubię, gdy serniki są puszyste i lekkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na lato. Dawno nie robiłam takiego sernika

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego. Mój ulubiony sernik

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować przepis. Serniczek zapowiada się smacznie

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates