poniedziałek, 3 lipca 2023

Ciasto z czereśniami z patelni WOLL

W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na pyszne ucierane ciasto z czereśniami - idealnie mięciutkie, puszyste i wilgotne. Na pewno Wam posmakuje! :) Jednocześnie post ten jest recenzją patelni tytanowej Woll Diamond Głębokiej 28cm.


Kiedy otrzymałam propozycję przetestowania jednej z patelni niemieckiej firmy Woll Cookware i wydania na jej temat opinii, w pierwszej chwili pomyślałam, że to oferta raczej nie dla mnie. W końcu mój kontent opiera się na przepisach na ciasta i desery – niewiele więc jest takich, do których przygotowania używa się patelni. Jednak po głębszym zastanowieniu i dokładnym zaznajomieniu się z właściwościami zaproponowanego mi produktu, zrozumiałam, że jednak się mylę :)

Z pomocą patelni wyczarować można przecież tak wiele pysznych deserów! Naleśniki, racuchy, pankejki, czy inne placuszki - nie zrobimy ich bez patelni :) A taki karmel na przykład? Do jego przygotowania również potrzebna jest patelnia i to dobrej jakości ( istnieje spore ryzyko, że na słabej jakościowo patelni przypalimy cukier i z karmelu nic nie wyjdzie ). Tak więc patelnia ma w cukiernictwie naprawdę szerokie zastosowanie. 

Akurat tak się złożyło, że gdy otrzymałam przesyłkę z patelnią, na horyzoncie był weekend, a u mnie zawsze weekend = ciasto, miałam więc już zaplanowany weekendowy wypiek, mianowicie ciasto z jednymi z moich ulubionych owoców - czereśniami! A wiedząc, że patelnię Woll Diamond można używać również w piekarniku, pomyślałam, że potraktuję ją jak formę do pieczenia i właśnie w niej upiekę to ciasto. Jednocześnie więc przetestuję patelnię i pozostanę wierna swojemu kontentowi. A z jakim efektem się to odbyło i czy efekt końcowy mnie zadowolił? O tym w dalszej części tej recenzji.


JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO Z CZEREŚNIAMI?

Tymczasem zapraszam na przepis na ciasto z czereśniami z patelni Woll

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 500 g czereśni

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czereśnie umyć i wydrylować.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( masło z cukrem należy ucierać minimum 8 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać jogurt i ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia składników, nie dłużej.

Patelnię Woll Diamond lekko natłuścić masłem. Przełożyć do niej połowę ciasta i wyrównać. Na cieście ułożyć 300 g wydrylowanych czereśni:


Na czereśnie wyłożyć drugą połowę ciasta i dokładnie je rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie:


Patelnię z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec przez około 45 minut, do suchego patyczka.


Po upieczeniu patelnię z ciastem wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto przełożyć na talerz/paterę. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto z czereśniami upieczone w patelni Woll Diamond

Ciasto z czereśniami upieczone w patelni Woll Diamond

Ciasto z czereśniami upieczone w patelni Woll Diamond

Czy PATELNIA WOLL DIAMOND GŁĘBOKA 28 CM spełniła moje oczekiwania jako forma do pieczenia? Absolutnie tak! A oto moje spostrzeżenia:

  • podczas pieczenia zauważyłam, że ciasto równomiernie wyrasta, co nie jest takie oczywiste w przypadku ciast ucieranych
  • w związku z powyższym finalnie otrzymałam równomiernie upieczone ciasto
  • …z równomiernie i apetycznie zarumienioną skórką
  • ciasto po upieczeniu idealnie odeszło od patelni, nic nie przywarło, nic się nie przykleiło i teraz już wiem, że natłuszczanie patelni nie jest konieczne
  • ciasto wyszło bardzo puszyste o sprężystej strukturze

Tak pozytywny efekt nie wziął się oczywiście znikąd; stoi za nim najwyższej jakości technologia produkcji. Patelnie tytanowe Woll charakteryzuje m.in. akutermiczność, czyli idealna absorpcja ciepła ( naczynie po nagrzaniu ma dokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu ), uzyskana dzięki specjalnemu stopowi i technologii odlewu. Za nieprzywieralność odpowiada z kolei nanokompozyt oraz technologia NON-STICK.

Inne atrybuty patelni Woll Diamond, to między innymi:

  • odpinany uchwyt, odporny nawet na bardzo wysokie temperatury ( do 250°C), można więc śmiało umieszczać patelnię w piekarniku wraz z nim, ale można też go odpiąć ( jaka to oszczędność miejsca w kuchennych szafkach! )
  • szklana żaroodporna pokrywa, idealnie dopasowana do patelni
  • możliwość używania patelni na każdym rodzaju kuchenki: gazowym, elektrycznym oraz indukcyjnym

Więcej informacji na temat tej patelni oraz wielu innych produktów Woll, przeczytacie na stronie SKLEPU Z PATELNIAMI rzeczonej marki.


No dobrze, ciasto ciastem, ale nie mogłam nie przetestować tej patelni na potrawie, którą stricte na patelni się przygotowuje :) Usmażyłam więc na niej pankejki z bananami.

Wszystkie pankejki smażyłam dotychczas z dodatkiem tłuszczu ( niewielkim bo niewielkim, ale jednak ), pomimo, że każdy przepis nakazuje smażyć je na patelni bez tłuszczu, jednak nie ufałam moim patelniom na tyle, by całkiem z tego tłuszczu zrezygnować. Tutaj natomiast nie wlałam na patelnię nawet kropelki oleju, a pankejki smażyły się IDEALNIE! A po usmażeniu wprost same zeskakiwały z patelni na talerz :) Jestem bardzo zadowolona - w końcu mogę smażyć te placuszki bez dodatku tłuszczu i mam gwarancję, że nic nie przywrze, a placuszki będą smaczne i zdrowsze

Pankejki z bananami usmażone na patelni Woll Diamond

W odniesieniu do przygotowanych potraw, patelnia Woll Diamond spełniła moje oczekiwania w stu procentach. Najbardziej jestem zadowolona z tego, jak dobrze upiekło się w niej ciasto - zauważalnie lepiej, niż w tradycyjnych formach jakie posiadam. Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ją do tego celu. Na pewno też przetestuję ją na innych daniach - tych obiadowych :) 

Czy patelnia Woll Diamond ma jakieś wady? Moim zdaniem oprócz ceny - do tanich niestety nie należy, ale uważam, że jakość musi mieć swoją cenę - NIE. Nawet to, że jest ciężka i wraz z pokrywą waży tyle, że trudno ją utrzymać w jednej ręce ( no chyba, że jest się krzepkim osiłkiem :) ), nie jest w mojej ocenie wadą, a wręcz daje poczucie, że mamy do czynienia z solidnym, porządnym sprzętem, który warto mieć w swojej kuchni :)

10 komentarze:

  1. pyszne ciasto, a patelnia jest rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, patelnia jest świetna. A ciasto wyszło naprawdę baaardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Nawet nie słyszałam o takiej patelni. Przepis zapowiada się smacznie, a ciasto wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Patelnia jest rewelacyjna! A ciasto naprawdę pyszne :)

      Usuń
  3. Warto spróbować. Niestety patelni nie mam. Zdecyduję się ją kupić bo nie tylko dobra jest do ciast

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przypuszczałam, że patelnia może mieć tak wiele zastosowań w cukiernictwie! Teraz widzę, jak przydatna może być. Ciasto z czereśniami prezentuje się wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna patelnia. Już teraz jestem ciekawa kolejnych Twoich wypieków. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie spodziewałabym się, że takie świetne ciasto można uzyskać z patelni! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy ciasta z czereśniami nie robiłam. Będę musiała kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates