sobota, 22 lipca 2023

Lody cappuccino


Kolejne domowe lody na moim blogu, tym razem o smaku cappuccino! :D Wyszły naprawdę pyszne, delikatnie kawowe, w sam raz słodkie. I znowu zniknęły szybciutko, chyba następnym razem będę musiała zrobić je od razu z podwójnej porcji ;) Polecam!

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 375 ml pełnotłustego mleka
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 40 g proszku cappuccino o dowolnym smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:

Śmietankę kremówkę oraz mleko umieścić w rondelku z grubszym dnem. Dodać proszek cappuccino oraz ekstrakt z wanilii i wymieszać rózgą kuchenną. Podgrzewać na niedużym ogniu, aż mieszanka zacznie wrzeć.

W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na bardzo jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej porcjami wlewać mniej więcej połowę zagotowanej mieszanki cały czas miksując. Masę żółtkową wlać do pozostałego mleka w rondelku i cały czas mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na niewielkim ogniu, aż masa zacznie lekko oblepiać łyżkę ( po przejechaniu palcem po grzbiecie łyżki będzie zostawał wyraźny ślad ). 
UWAGA: Masy nie można doprowadzić do wrzenia, gdyż krem natychmiast by się zwarzył. Jeśli dysponujecie termometrem cukierniczym, to bardzo polecam tutaj z niego skorzystać - temperatura masy powinna mieć 82°C.

Krem przecedzić przez gęste sitko i przykryć folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni. Całkowicie wystudzić, następnie wstawić do lodówki do schłodzenia ( na kilka godzin lub nawet na całą noc ).


Dobrze schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją obsługi. Masa podczas kręcenia w maszynce będzie wyraźnie gęstniała. Kiedy będzie już bardzo gęsta, dodać bakalie. Masę przełożyć do pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Lody można również przygotować bez maszyny - schłodzoną masę zmiksować, by ją napowietrzyć. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia, co 30 minut wyjmować masę i miksować. Ma to na celu napowietrzenie masy i zapobieganie tworzeniu się kryształków lodu. Zamrozić.


Przed podaniem, lody warto pozostawić na około 10 minut na blacie, by nieco zmiękły.


Smacznego :)

6 komentarze:

  1. Rewelacja, coś zdecydowanie w moim stylu, na pewno rewelacyjnie smakują, muszę wypróbować (zkuchnianapienku.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te lody by mi na pewno smakowały. Przepis zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj już czuję ich smak. Nigdy takich lodów nie robiłam, ale zamierzam wziąć się do roboty

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że nigdy nie robiłam sama lodów. Muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pozostaje nic innego jak iść do kuchni i próbować takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie smaki. Lody przypadną mi do gustu

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates