poniedziałek, 7 sierpnia 2023

Kokosowe ciasto z morelami


Ostatnio życie obdarowało mnie sporą ilością moreli! :) Nie mogłam więc nie upiec choć jednego ciasta z tymi owocami. Na więcej zabrakło mi czasu...i po prostu moreli, bo sporo poszło na przetwory i najzwyczajniej w świecie bezpośrednio do naszych brzuszków :D Ale ciasto, które powstało, było naprawdę wyborne! Taki niby zwykły, a jednocześnie niezwykły ucieraniec. Na tę "niezwykłość" zdecydowanie wpłynął dodatek wiórków kokosowych i skórki z cytryny. Ciasto smakuje więc trochę kokosowo, trochę cytrynowo, a oba te smaki idealnie współgrają z aromatycznymi morelami. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość...i koniecznie musicie je upiec :) Bardzo polecam!


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
  • 170 g cukru
  • 200 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 120 g wiórków kokosowych
  • skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 600 g moreli
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Morele umyć, osuszyć i usunąć pestki.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( masło z cukrem należy ucierać przez minimum 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować.

Dodać połowę przesianych składników oraz połowę wiórków kokosowych i wymieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników. Dodać połowę jogurtu i również wymieszać tylko do połączenia. Tak sam postąpić z drugą połową suchych składników oraz z drugą połową jogurtu.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki moreli, jedna obok drugiej, rozcięciem ku górze.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować ( wystarczy 1 szklanka cukru pudru i około 3 łyżki soku z cytryny lub wody ).


Smacznego :)



9 komentarze:

  1. Dla mnie nowość. Nigdy takiego nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do upieczenia :) Jest pyszne! :)

      Usuń
  2. Brzmi smacznie. Kokos i morele to ciekawe połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować je zrobić. Zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się na pyszne ciasto. Przyznam, że pierwszy raz widzę taki przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. To wygląda niesamowicie! 🍑 To wspaniałe, że tak prosty ucieraniec nabiera wyjątkowego smaku dzięki dodatkowi kokosa i cytryny. Morele dodają pewnie cudownej świeżości. Już czuję ten aromat! Dzięki za przepis, na pewno warto spróbować! 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ten miły komentarz :) I oczywiście zachęcam do wypróbowania przepisu :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates