niedziela, 27 sierpnia 2023

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem



Klasyczne drożdżowe rogaliki, które zna chyba każdy z nas i każdy z nas lubi :) Dla mnie to smak dzieciństwa! Są mięciutkie, puszyste, sprawiają, że w całej kuchni obłędnie pachnie i możemy je nadziać swoim ulubionym nadzieniem. U mnie to powidła śliwkowe, ale nada się każdy inny gęsty dżem, marmolada czy krem czekoladowy. Z każdym z tych wariantów będzie pysznie! Idealnie smakują ze szklanką mleka. I choć wychodzi ich dość sporo, to znikają w mgnieniu oka ;)


Składniki na około 40 sztuk:

  • 580 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 80 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 300 ml mleka, letniego
  • 70 g masła
  • pół łyżeczki soli
Ponadto:
  • powidła śliwkowe, gęsty dżem, marmolada lub krem czekoladowy do nadziania
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.


W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką ( ciasto może się lekko kleić ) i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Wziąć jedną część i podsypując mąką rozwałkować na okrąg o grubości 4-5 mm. Jeśli mamy problem z uzyskaniem okrągłego kształtu placka, możemy pomóc sobie talerzem o średnicy około 27 cm, przykładając go do rozwałkowanego ciasta i odcinając wystające poza talerz brzegi ( odcięte ciasto łączymy z pozostałym czekającym na swoją kolej ciastem ). Placek podzielić na 8 trójkątów i u podstawy każdego z nich nałożyć łyżeczkę nadzienia, następnie zwinąć w kierunku wierzchołka w rogalik. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Analogicznie postąpić z pozostałym ciastem. Blachę z rogalikami nakryć ściereczką i pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia i wypieczenia rogalików. Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Smacznego :)



9 komentarze:

  1. Domowe rogaliki to jest to! Powidła śliwkowe to absolutna klasyka, ale ja osobiście nie mogę się doczekać, aż spróbuję ich z kremem czekoladowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam. Rozeszły się w mgnieniu oka

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki z powidłami to moje ulubione. Czasami próbuję też z różnymi kremami. Zawsze pyszne. 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, z każdym nadzieniem są przepychota! :D

      Usuń
  4. Och, takie rogaliki to również moje dzieciństwo. <3 Dzięki za przypomnienie tych pysznych smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie! 😍 Chyba będę musiała wypróbować ten przepis i zrobić je na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma nic lepszego. Mam ochotę je zrobić

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates