środa, 13 marca 2024

Babka limonkowa


Babka limonkowa, to przepyszna i aromatyczna babka - charakteru nadaje jej sok i skórka z limonki - która smakuje świeżo i wiosennie :) Jest prościutka w wykonaniu, należy tylko pamiętać o zasadach dotyczących ciast ucieranych, i na pewno Wam się uda :) A czy będzie smakować? Myślę, że tak, bo wychodzi puszysta i wilgotna, a limonkowy lukier jeszcze bardziej podbija jej "limonkowość" :) Polecam gorąco na wielkanocny stół. PS. Z ciasta można również upiec babeczki! :)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • skórka otarta z 3 limonek, wyszorowanych i sparzonych
  • 75 ml soku z limonki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z limonki
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym babka będzie lepiej wyrośnięta i bardziej puszysta ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z limonki oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować. 

Dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem, zaczynając i kończąc na suchych składnikach, mieszać po każdym dodaniu tylko do połączenia. Dodać sok z limonki i wymieszać do połączenia.

Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu babkę studzić przez około 10-15 minut w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce.


Lukier:

Cukier puder oraz sok z limonki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z limonki - jeżeli jest zbyt gęsty. Gotowym lukrem udekorować wystudzoną babkę.


Smacznego :)

10 komentarze:

  1. Zakochałam się w tym przepisie od pierwszego spojrzenia! Babka limonkowa wydaje się być idealnym wiosennym deserem. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Babka jest też idealna na święta wielkanocne :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie babki. Na święta to obowiązkowe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna babka na święta Wielkanocne. Chętnie ją upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Uwielbiam cytrusowe smaki, więc ta babka na pewno trafiłaby w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Nigdy takiej babki nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię cytrusowe smaki. Ta babka na pewno będzie mi smakować.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates