środa, 6 marca 2024

Drożdżowa babka cytrynowa

 

Zapraszam na przepyszną i aromatyczną babkę drożdżową, idealną na Wielkanoc! Serio, jeśli lubicie drożdżowe babki i nie może takowej zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole - gorąco polecam ten przepis! Babka wychodzi mięciutka, pulchniutka, a do tego cudownie cytrynowa dzięki otartej skórce z cytryny i dodatkowi cukru cytrynowego. Do swojej babki dodałam też rodzynki, ale jeżeli nie lubicie, to po prostu je pomińcie. Ta babka jest tak dobra, że śmiem przypuszczać, iż jako pierwsza zniknie ze świątecznego stołu ;)


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 250 ml mleka
  • 90 g cukru
  • opakowanie cukru cytrynowego ( występuje też pod nazwą - cukier ze skórką z cytryny ) - 15 g
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 niedużej cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • szczypta soli
  • 150 g rodzynków
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Rodzynki umieścić w miseczce i zalać gorącą przegotowaną wodą, trochę ponad ich poziom. Odstawić na 15-20 minut, następnie przełożyć na sitko i dobrze osączyć z wody.

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży: w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem cytrynowym oraz solą. Dodać żółtka, jajko, otartą skórkę z cytryny, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać osuszone rodzynki i zagnieść ciasto tak, by rodzynki dobrze się z nim połączyły. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.

Formę na babkę z kominem, o średnicy około 24 cm ( mierzone wewnątrz formy, bez rantu ) i pojemności 2-2,5 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i jeszcze przez chwilę wyrobić. Ciasto umieścić w formie, dokładnie i równo je w niej rozkładając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.

Piec w temperaturze 175°C przez około 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić przez około 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.


Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, wedle uznania.


Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Takiej jeszcze nie piekłam. Wygląda pięknie i smacznie. Będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, nie ma Wielkanocy bez babki drożdżowej! Wersja z cytrynową nutą wygląda przepysznie, idealnie.
    Udanych przygotowań do Wielkanocy. :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates