niedziela, 3 marca 2024

Sernik pistacjowy

 

Sernik pistacjowy, to sernik który zachwyci Was swoim smakiem i obłędnie kremową konsystencją. Za smak odpowiada tutaj pasta pistacjowa - nie krem pistacjowy! - czyli 100 procent zmielonych pistacji, bez innych dodatków takich jak cukier czy sól. Na szczęście obecnie bez problemu można dostać taką pastę, ja swoją zakupiłam przez Internet. Za konsystencję natomiast odpowiada pieczenie w kąpieli wodnej; to dzięki niej sernik jest taki kremowy, a dodatkowo dzięki tej metodzie pieczenia nie pęka i pozostaje równy jak stół. Sernik można upiec również tradycyjnie, ale gorąco zachęcam do wykorzystania tutaj metody kąpieli wodnej. Wierzch sernika, to polewa z kwaśnej śmietany, która świetnie komponuje się z pistacjową masą serową. Chyba nie przesadzę jeśli powiem, że sernik pistacjowy, to taki Mercedes wśród serników :D Będzie idealny na wielkanocny stół! Bardzo polecam :)


Spód:

  • 200 g ciastek lub herbatników zbożowych
  • 65 g masła
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 250 g pasty pistacjowej - 100% pistacji
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie - odrobina zielonego barwnika spożywczego ( nie jest konieczny, dodałam, ponieważ uzyskany kolor masy serowej był szarobury, a zależało mi, by potem sernik dobrze prezentował się na zdjęciach :) )
Polewa z kwaśnej śmietany:
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:

Spód:

Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ). Wyrównać i wklepać dłonią lub grzbietem łyżki w spód formy oraz jej boki do mniej więcej połowy wysokości. 

Tak przygotowany ciasteczkowy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej ( spód powinien się lekko przestudzić ).


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia na niskich obrotach miksera. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową można również wymieszać rózgą kuchenną.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Kilka razy uderzyć tortownicą o blat ( upuścić z wysokości około 1 cm ), by usunąć pęcherzyki powietrza. Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut, aż powierzchnia sernika, zwłaszcza środek, będzie ścięta i sprężysta.

Sernik można piec również w kąpieli wodnej, i taki właśnie sposób pieczenia tutaj rekomenduję. Aby upiec sernik w kąpieli wodnej, należy jeszcze przed wylaniem masy serowej do formy, owinąć ją szczelnie folią aluminiową, najlepiej szeroką. Sama forma też musi spełniać pewne warunki - nie może przeciekać, więc przed pieczeniem należy sprawdzić czy jest szczelna. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy masę serową i tortownicę umieszczamy w większej nieprzeciekającej formie, do której wlewamy wrzącej wody, tak mniej więcej do połowy wysokości tortownicy ( najlepiej zrobić to już w rozgrzanym piekarniku ). Pieczemy sernik.


Polewa z kwaśnej śmietany:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Upieczony sernik wyjąć z piekarnika ( usunąć kąpiel wodną ) i na wierzch wyłożyć polewę ze śmietany, wyrównać. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko jego drzwiczki i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Kiedy sernik osiągnie temperaturę pokojową, wstawić go do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem sernik można udekorować posiekanymi pistacjami. Ja dodatkowo udekorowałam swój sernik pokruszonymi malinami liofilizowanymi. Sernik przechowywać w lodówce.


Smacznego :)


6 komentarze:

  1. Piękny, nigdy nie robiłam takiego sernika, na pewno będę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Jak z najlepszej cukierni. 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo dziękuję za przemiły komentarz :)

      Usuń
  3. Nie pozostaje mi.noc innego jak zapisać przepis i spróbować taki upiec. Pięknie się prezentuje i na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates