Ciasto od wielu lat pieczone w mojej rodzinie (najczęściej przez moją Mamę) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa (dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru), która jest wg mnie taką kropką nad "i". Cóż, dla mnie Krówka jest tylko jedna... Zachęcam do zapoznania się z przepisem :)
Biszkopt:
- 5 jajek, w temperaturze pokojowej
- 165 g szklanki cukru
- 150 g szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady, startej
- 5 białek, w temperaturze pokojowej
- 165 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3 opakowania cukru wanilinowego (opakowanie 16 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła
Dodatkowo:
- około 50 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
Wykonanie:
Biszkopt:
Mąkę krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia.
Dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać
szpatułką do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 33x22 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego
patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Blat kokosowy:
Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć
do formy o wymiarach dolnych około 33x22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Piec przez około 20 minut w temperaturze 200°C, do jasno - brązowego
koloru. Wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowo - maślany:
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowo - maślany:
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło miksować przez kilka minut, by stało się jaśniejsze i lekko napowietrzone. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Ma powstać gładki, puszysty krem.
Złożenie ciasta:
Złożenie ciasta:
Z biszkoptu odkroić przypieczoną skórkę (krem będzie się lepiej trzymał biszkoptu).
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowo-maślany i wyrównać, następnie położyć blat kokosowy. Wstawić do lodówki.
Polewa:
Polewa:
Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i zagotować. Od momentu zagotowania gotować przez około 20 minut, często mieszając, do lekkiego zgęstnienia polewy.
Ciasto wyjąć z lodówki i wierzch równomiernie posypać posiekanymi orzechami. Na to wylać gęstniejącą polewę.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepsze będzie po całej nocy chłodzenia). Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Krówka?! długo nie trzeba mnie namawiać, poproszę kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/