Proste w wykonaniu, przepyszne ciasto ucierane, które może być - dosłownie i w przenośni - osłodą na niepogodę podczas zbliżającej się majówki :) Początkowo zamierzałam zrobić je z samymi brzoskwiniami, ale gdy zobaczyłam, że rabarbar w ogrodzie osiągnął już dość pokaźne rozmiary, nie mogłam się powstrzymać przed niewykorzystaniem go do tego ciasta :) Dodam, że to ciasto można przygotować praktycznie ze wszystkimi ulubionymi owocami. Wykonałam je w nucie migdałowej (uważam, że smak migdałowy bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem i brzoskwiniami), ale jeżeli nie lubicie, to smak migdałowy zastąpcie waniliowym, dodając ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Niestety musiałam użyć sztucznego aromatu migdałowego, nie posiadam naturalnego ekstraktu o tym smaku, nad czym bardzo ubolewam. Ciasto jest naprawdę pyszne, a ta warstwa serowa - chyba najlepsza :) Bardzo polecam :)
Przepis inspirowany przepisem na TO CIASTO
Składniki na ciasto ucierane:
Warstwa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, cukier puder oraz żółtka utrzeć razem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz wanilię i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Odłożyć.
Brzoskwinie osączyć na sitku, następnie pokroić w kostkę. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na około 2 cm kawałki (obieranie rabarbaru nie jest konieczne).
Kruszonka:
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną z cukrem, dodać aromat migdałowy. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie się wydawać zbyt mokra dosypać odrobinę mąki.
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę (mikserem ręcznym potrwa to około 10 minut). Dodawać po kolei jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone - nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy.
Dodawać przesiane suche składniki na zmianę ze śmietaną, w 2 - 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką.
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 130 g masła
- 120 g cukru
- 100 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- kilka kropel aromatu migdałowego (lub jeszcze lepiej - naturalnego ekstraktu z migdałów)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 2 żółtka
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła, roztopionego
- 50 g cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 300 g brzoskwiń z puszki*
- 200 g rabarbaru
- cukier puder do oprószenia ciasta
Warstwa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, cukier puder oraz żółtka utrzeć razem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną oraz wanilię i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Odłożyć.
Brzoskwinie osączyć na sitku, następnie pokroić w kostkę. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na około 2 cm kawałki (obieranie rabarbaru nie jest konieczne).
Kruszonka:
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną z cukrem, dodać aromat migdałowy. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie się wydawać zbyt mokra dosypać odrobinę mąki.
Ciasto ucierane:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę (mikserem ręcznym potrwa to około 10 minut). Dodawać po kolei jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone - nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy.
Dodawać przesiane suche składniki na zmianę ze śmietaną, w 2 - 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 50-55 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
*Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek...
Smacznego :)
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
*Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek...
Smacznego :)
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo :) ;)
Usuń