Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 2,5 kg jabłek, najlepiej odmiany soczystej i kwaśnej
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- cynamon
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z cukrem wanilinowym.
UWAGA: Jeśli Wasze jabłka są bardzo kwaśne, wymieszajcie je dodatkowo z 2-3 łyżkami zwykłego cukru.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z kaszą manną oraz cukrem. Podzielić na 3 równe części.
Formę o wymiarach dolnych około 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym papier na spodzie wysmarować masłem. Wysypać jedną część suchych składników, wyrównać. Na to równą warstwą rozłożyć połowę startych jabłek, oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników.
Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również masło wcześniej włożyć do zamrażalnika i takie zamrożone zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Szarlotka bardzo dobrze kroi się również na ciepło.
Smacznego :)
Witam znam ten przepis i też mam ale nie co inny na blogu ,zawsze jest pyszna
OdpowiedzUsuń