sobota, 26 maja 2018

Lekko migdałowy sernik z rabarbarem i kruszonką


Fantastyczny sernik, który zachwyci Was idealnym połączeniem kwaśnego rabarbaru z utrzymaną w migdałowym klimacie masą serową i pachnącą masłem kruszonką. Pycha! Jeżeli jednak wolicie uzyskać inny smak sernika, bo z jakichś powodów migdałowy Wam nie odpowiada, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do masy serowej dodać np. ziarenka wanilii ( ewentualnie aromat waniliowy ), skórkę otartą z cytryny lub z pomarańczy - każdy z tych wariantów się sprawdzi. I dodam jeszcze, że rabarbar również możecie wymienić na inne sezonowe owoce...np. na truskawki, które już są dostępne ( jupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :).



Kruche ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g masła, zimnego
  • 80 g cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 duże jajka
  • 165 g cukru ( 3/4 szklanki )
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu/olejku migdałowego
Ponadto:
  • 450 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kostkę ( nie ma konieczności obierania łodyg )
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż powstanie kruszonka ( można również szybko wyrobić kruszonkę dłońmi ). Naczynie z kruszonką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną kruszonkę podzielić na dwie części - mniej więcej 60% i 40%. Większą część wysypać na spód przygotowanej formy, wyrównać i lekko uklepać ( drugą część kruszonki włożyć z powrotem do lodówki ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. 


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w naczyniu i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Masę przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ).

Rabarbar wymieszać z cukrem i z mąką ziemniaczaną, wyłożyć równą warstwą na masę serową. Posypać pozostałą kruszonką. 

Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut, do momentu, aż środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty, a wierzch zarumieniony. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Sernik może być przechowywany w temperaturze pokojowej ( z wyjątkiem upałów, wówczas przechowujemy w lodówce ).


Smacznego :)




1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates