Fantastyczny sernik, który zachwyci Was idealnym połączeniem kwaśnego rabarbaru z utrzymaną w migdałowym klimacie masą serową i pachnącą masłem kruszonką. Pycha! Jeżeli jednak wolicie uzyskać inny smak sernika, bo z jakichś powodów migdałowy Wam nie odpowiada, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do masy serowej dodać np. ziarenka wanilii ( ewentualnie aromat waniliowy ), skórkę otartą z cytryny lub z pomarańczy - każdy z tych wariantów się sprawdzi. I dodam jeszcze, że rabarbar również możecie wymienić na inne sezonowe owoce...np. na truskawki, które już są dostępne ( jupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :).
Kruche ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 130 g masła, zimnego
- 80 g cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 duże jajka
- 165 g cukru ( 3/4 szklanki )
- 2 łyżki mąki pszennej
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu/olejku migdałowego
Ponadto:
- 450 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kostkę ( nie ma konieczności obierania łodyg )
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż powstanie kruszonka ( można również szybko wyrobić kruszonkę dłońmi ). Naczynie z kruszonką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną kruszonkę podzielić na dwie części - mniej więcej 60% i 40%. Większą część wysypać na spód przygotowanej formy, wyrównać i lekko uklepać ( drugą część kruszonki włożyć z powrotem do lodówki ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w naczyniu i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Masę przelać na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ).
Rabarbar wymieszać z cukrem i z mąką ziemniaczaną, wyłożyć równą warstwą na masę serową. Posypać pozostałą kruszonką.
Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut, do momentu, aż środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty, a wierzch zarumieniony. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Sernik może być przechowywany w temperaturze pokojowej ( z wyjątkiem upałów, wówczas przechowujemy w lodówce ).
Smacznego :)
Migdały, kruszonka, ser... biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuń