Proste ciasto ucierane, które dzięki truskawkom i waniliowej kruszonce smakuje jak wypiek z najwyższej półki ;). I ten zapach unoszący się podczas pieczenia...Ciasto pieczemy z dodatkiem maślanki, dzięki czemu dłużej pozostaje wilgotne i smakuje wspaniale nawet na drugi i kolejny dzień. Nie dajcie się namawiać - upieczcie to ciasto póki jeszcze trwa sezon na truskawki :). Uwaga - mocno wciąga, na jednym kawałku się nie kończy...;).
Składniki:
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 2 duże jajka ( lub 3 mniejsze )
- 100 g masła
- 180 g cukru ( część białego cukru zastąpiłam brązowym )
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 400 ml maślanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 700 g truskawek
Kruszonka:
- 125 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 120 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Kruszonka:
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać roztopione masło i palcami wyrobić kruszonkę, łącząc ze sobą składniki. Kruszonkę włożyć do lodówki.
Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na pół ( duże truskawki można podzielić na mniejsze części ).
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i bardzo puszystą masę ( zwykłym mikserem ręcznym ucieranie powinno trwać minimum 10 minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodawać suche składniki na przemian z maślanką w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników, nie dłużej ( na tym etapie nie używamy już miksera ).
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki, jedna przy drugiej. Na truskawki równą warstwą wysypać kruszonkę.
Piec w temperaturze 170°C, najlepiej z grzaniem góra - dół, przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia.
Dzień dobry. Czy można maślankę zastąpić jogurtem?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować, ale nie daję gwarancji, że będzie to to samo ciasto co w przepisie 😉
Usuń