piątek, 24 sierpnia 2018

Powidła śliwkowo - orzechowe


Tym razem mam dla Was przepis nie na ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także jej wielbicieli :). W wykonaniu są bardzo proste i oczywiście świetnie sprawdzą się też jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Bardzo polecam! :).


Składniki:
  • 2 kg śliwek ( najlepiej węgierek, ale inne ciemne odmiany też się sprawdzą )
  • 160 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 700 g cukru
  • 100 g kakao
  • ziarenka z 1 laski wanilii ( ewentualnie 1 opakowanie cukru wanilinowego )
Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Zmiksować blenderem lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier, wymieszać i gotować/smażyć na niewielkim ogniu przez około 2 godziny często mieszając ( smażyłam 1,5 godziny ).

Pod koniec smażenia dodać ziarenka z laski wanilii, kakao, zmielone orzechy i gotować jeszcze przez kilka minut ( kakao sprawi, że powidła bardzo zgęstnieją, należy więc przez te kilka minut cały czas je mieszać, aby nie przywarły do dna ).

Powidła przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.


Smacznego :)








1 komentarze:

  1. spróbuję :) polecam też powidła śliwkowe z gorzką czekoladą, tzw. czekośliwka :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates