Tym razem mam dla Was przepis nie na ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także jej wielbicieli :). W wykonaniu są bardzo proste i oczywiście świetnie sprawdzą się też jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Bardzo polecam! :).
Składniki:
- 2 kg śliwek ( najlepiej węgierek, ale inne ciemne odmiany też się sprawdzą )
- 160 g orzechów laskowych, zmielonych
- 700 g cukru
- 100 g kakao
- ziarenka z 1 laski wanilii ( ewentualnie 1 opakowanie cukru wanilinowego )
Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Zmiksować blenderem lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier, wymieszać i gotować/smażyć na niewielkim ogniu przez około 2 godziny często mieszając ( smażyłam 1,5 godziny ).
Pod koniec smażenia dodać ziarenka z laski wanilii, kakao, zmielone orzechy i gotować jeszcze przez kilka minut ( kakao sprawi, że powidła bardzo zgęstnieją, należy więc przez te kilka minut cały czas je mieszać, aby nie przywarły do dna ).
Powidła przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Powidła przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Smacznego :)
spróbuję :) polecam też powidła śliwkowe z gorzką czekoladą, tzw. czekośliwka :)
OdpowiedzUsuń