Błyskawiczna w wykonaniu pyszna szarlotka, składająca się z dwóch warstw kruszonki i nadzienia ze świeżych jabłek pomiędzy nimi :). To naprawdę szybki przepis; przygotowałam te szarlotkę w niedzielne przedpołudnie i jeszcze przed obiadem kosztowaliśmy pierwsze cieplutkie, pachnące kawałki ;). Tanie, proste, pyszne ciasto, czego chcieć więcej? :) Bardzo polecam!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 220 g masła, zimnego
- 6 łyżek cukru białego lub brązowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie jabłkowe:
- około 600 g jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej
- sok z połowy niedużej cytryny
- 1-2 łyżki cukru - opcjonalnie ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne )
- 1-2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
Dodatkowo:
- 2 płaskie łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów lub orzechów
Wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia.
W naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba cukry. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić do momentu aż składniki zaczną formować się w kruszonkę.
Połowę kruszonki wysypać do przygotowanej formy, wyrównać i delikatnie przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut.
Podczas gdy spód się podpieka obrać jabłka, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny.
Na podpieczony spód ( może być ciepły ) wysypać bułkę tartą lub mielone migdały/orzechy. Na to wyłożyć jabłka ( układałam promieniście ). Posypać cukrem i cynamonem ( jeśli używacie ). Na wierzch wysypać równomiernie drugą połowę kruszonki.
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.
Pychota, najlepsza szarlotka to ta z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńMąż byłby zachwycony
OdpowiedzUsuńMoja rodzina uwielbiam. Do tego lody i raz, dwa znika ze stołu :)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie dodawałam bułki tartej, orzechów do szarlotki. Musze koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń