O tej porze roku, jak o żadnej innej, "chodzą" za mną wypieki/desery z dodatkiem czekolady. Też tak macie, że jesienną chandrę czekoladą przeganiacie? Jeśli tak, to wypróbujcie ten przepis :) To ucierane czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady i wiśni jest mega, i smakuje chyba każdemu. A wiśni użyłam oczywiście mrożonych, które wcześniej rozmroziłam na sitku. Ciasto ma mięsistą strukturę, jest miękkie i bardzo wilgotne. Bardzo smaczne ciasto na weekend i do kawki :) Polecam!
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów (lub ewentualnie orzechów włoskich)
- 2 łyżki kakao
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- 170 g drobnego brązowego cukru
- pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g wiśni świeżych lub mrożonych* + 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej
Polewa:
- 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią do otrzymania puszystej, jaśniejszej masy (mikserem ręcznym należy ucierać około 10 minut). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy).
Dodać przesiane suche składniki oraz zmielone migdały i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników (nie używamy już miksera!). Wiśnie wymieszać z 1 łyżką mąki pszennej i dodać je do ciasta wraz z czekoladą, wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 22x8 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać.
Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odstawić na około 2 minuty, następnie wymieszać do otrzymania jednolitego sosu czekoladowego.
Odczekać do momentu, aż polewa zacznie gęstnieć ( często mieszać w tym czasie ) i taką tężejącą polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.
* Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić na sitku i doprowadzić do temperatury pokojowej. Warto też zważyć ich trochę więcej niż 400 g, ponieważ ta masa pomniejszy się o wodę/sok ściekający w trakcie rozmrażania.
Smacznego :)
Najlepsze połączenie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda.
OdpowiedzUsuń