poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ciasteczka owsiane z czekoladą i bananami


Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Po pierwsze - są zdrowsze niż inne, po drugie - błyskawicznie się je przygotowuje, po trzecie - można do nich " przemycić " nasze ulubione dodatki: czekoladę, orzechy, różne nasiona, suszone owoce itp. I naprawdę smakują! Moja dzisiejsza propozycja, to ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady i...bananów :). Tak tak, banany również się w nich skryły ;). Dzięki nim ciasteczka są wilgotne i bardziej sycące. Na pewno zaprezentuję jeszcze niejeden przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, np. taki, w którym nie ma ani grama cukru...a też są pyszne :). Niewiarygodne, ale prawdziwe... ;).



Składniki na około 30 ciastek:
  • 210 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych, tzw. " górskich "
  • 180 g masła, miękkiego
  • 1 duże jajko
  • 60 g miałkiego brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średniej wielkości dojrzałe banany
  • 100 g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej lub drobinek czekoladowych
Wykonanie:

 Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany ( bananów nie rozgniatamy na całkowitą papkę, najlepiej jeśli pozostaną kawałki bananów ), krótko zmiksować. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką do połączenia.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką porcje ciasta: 1pełna łyżka - 1 porcja. Formować okrągły kształt. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciastka studzić na kratce.

 
Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates