piątek, 8 lipca 2016

Jogurtowo - kokosowy deser z wiśniami


Lekki i delikatny, wręcz piankowy deser z wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/borówki amerykańskie, które uwielbiam! Ale pysznie będzie też np. z dojrzewającymi w słońcu malinami :). Deser jest prosty w wykonaniu, kokosowy smak nie jest tu przytłaczający, całość określiłabym jako orzeźwiającą. Cóż, nie będę już więcej zachwalać, musicie sami spróbować ;).


Spód:
  • 170 g herbatników maślanych lub maślanych ciastek kokosowych ( pasować będą też herbatniki czekoladowe )
  • 45 g masła
Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 28 g żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  około 200 g wiśni - waga po wydrylowaniu
Dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:

Spód:

Herbatniki lub ciastka zemleć w blenderze/malakserze. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku.

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). 

Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut.

 
Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami:

Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej.

Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę (wodę odlać, nie będzie potrzebna ).
UWAGA: Puszkę z mlekiem kokosowym należy wstawić do lodówki minimum 12 godzin wcześniej. Następnie ostrożnie wyjąć ją z lodówki, odwrócić do góry dnem, otworzyć, odlać wodę i wyjąć pozostałą gęstą śmietankę. 

Żelatynę umieścić w niewielkim garnuszku i zalać zimną wodą - około 1/4 szklanki wody. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Jogurt grecki przełożyć do naczynia, dodać śmietankę kokosową, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia się składników. 

Garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie należy dopuścić do jej zagotowania, straci wówczas swoje właściwości żelujące. Odstawić do lekkiego przestudzenia, ale jednocześnie pilnować, aby żelatyna pozostała płynna. Następnie dodać 2 łyżki masy jogurtowej i dobrze wymieszać. Jeśli żelatyna za bardzo zgęstnieje lub zrobią się grudki, postawić z powrotem na palnik i ponownie podgrzewać aby odzyskała płynną konsystencję. W razie potrzeby dodać ponownie odrobinę masy jogurtowej. Chodzi o to, aby żelatyna i masa, do której będziemy ją dodawać miały podobną temperaturę. 

Płynną żelatynę dodawać do masy cały czas miksując.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać ją z masą jogurtową. Masę wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia ( uwaga - tężeje dość szybko ). Następnie dodać wydrylowane i osuszone z nadmiaru soku wiśnie i delikatnie wymieszać. Przelać na schłodzony ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Galaretkę wiśniową rozpuścić w 300 ml gorącej, przegotowanej wody. Wystudzić. Wystudzoną galaretkę wylać na stężałą piankę, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Smacznego :)









0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates