Na swoim blogu mam już przepis na DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI ( i serem ), teraz czas na podzielną blachę drożdżowego ciasta z tymi pysznymi owocami. Puszyste, maślane ciasto, soczyste morele i słodziutka, waniliowa kruszonka... Co tu więcej pisać - to po prostu klasyka :). Bardzo polecam :).
PS. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie ma chyba przyjemniejszego aromatu, jak ten wydobywający się z piekarnika gdy piecze się w nim drożdżowe...
Składniki:
- 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 650
- 150 g masła
- 120 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 30 g drożdży
- 300 ml mleka, letniego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- 650 g moreli
Kruszonka:
- 110 g mąki pszennej
- 55 g masła
- 55 g cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Masło roztopić i przestudzić. Jajka i żółtka lekko razem rozkłócić.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Dodać jajka z żółtkami, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Chwilę wyrabiać. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od dłoni oraz od ścian naczynia. Podczas wyrabiania starać się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.
UWAGA: Ciasto będzie rzadkie, wręcz lejące, ale takie ma być, nie należy dosypywać więcej mąki.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny.
Podczas gdy ciasto rośnie przygotować owoce oraz kruszonkę.
Morele umyć, osuszyć i przepołowić pozbywając się pestek.
W celu przygotowania kruszonki roztopić masło, następnie wlać je do mąki wymieszanej z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do formy o wymiarach dolnych około 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie. Na wierzchu ułożyć połówki moreli, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
przepysznie wygląda, bardzo lubię drożdżowe
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Zachęcam do upieczenia :).
Usuń