poniedziałek, 25 lutego 2019

Pączki z ziemniakami


Mam już na swoim blogu przepis na chleb z ziemniakami, na sernik z ziemniakami, teraz przyszedł czas na pączki z ziemniakami ;). Wiem jak to brzmi - jakby były to pączki nadziane ziemniakami :D, ale spokojnie, ziemniaki to tylko dodatek do ciasta, w dodatku w ogóle nie wyczuwalny :). Dodatek ziemniaków do pieczywa wydłuża jego świeżość, wykorzystanie więc ich do ciasta na pączki to zdecydowanie dobry pomysł. Tradycyjnie nadziałam je marmoladą różaną, ale nadzienie oczywiście jest dowolne i zależy od Waszych upodobań, preferencji...i nastroju :). Polecam :).




Składniki na około 21 - 22 sztuki:
  • 640 g mąki pszennej
  • 250 g ugotowanych i utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 35 g drożdży
  • 70 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół olej rzepakowy i smalec )
  • dowolne nadzienie ( marmoladą lub gęstym dżemem nadziewamy pączki przed smażeniem, budyniem, rzadszą konfiturą czy np. kajmakiem nadziewamy usmażone już pączki )
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Wszystkie składniki, łącznie z nadzieniem, powinny być w temperaturze pokojowej.


Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajka i żółtka roztrzepać widelcem w miseczce.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, solą i otartą skórką z cytryny/pomarańczy. Dodać wyrośnięty rozczyn, ziemniaki, jajka z żółtkami, alkohol oraz letnie mleko i wymieszać wszystko do połączenia; wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. Następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez około 20 minut, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od rąk i ścian naczynia. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).

Po tym czasie ciasto odgazować uderzając w nie pięścią lub ponownie chwilę wyrobić. Odrywać kawałki ciasta o wadze około 60 g każdy, formować placuszek, na środku kłaść 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiać nad nadzieniem, tworząc sakiewkę. Odkładać na stolnicę/blat posypany mąką, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 - 40 minut do podwojenia objętości ( lub dłużej, zależy od temperatury otoczenia ). Pączki powinny być dobrze wyrośnięte, ale nie przerośnięte. Dobrze wyrośnięty pączek jest leciutki i delikatny.


W szerokim garnku/rondlu rozgrzać tłuszcz. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175°C. Najłatwiej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego, ale można poradzić sobie bez niego - należy wrzucić kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię i zarumieni się w ciągu 45 sekund do 1 minuty, to znak, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę.

Pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz, stroną na której leżały do dołu. Smażyć przez około 3 minuty z jednej strony, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę ( np. przy pomocy patyczka do szaszłyków ) i smażyć kolejne 3 minuty. Usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Po wystudzeniu pączki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)



6 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyszły ! Z pewnością pyszne ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo- właśnie się szykuję na weekendowe pieczenie pączków i muszę przyznać, że te Twoje są idealne! Takie pulchne, a nie są tylko na żółtkach- dla mnie to duży plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takich nie jadłam. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszyły Ci rewelacyjnie. Ja również spróbuję zobaczymy co goście powiedzą na takie coś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz 🙂 Życzę udanego "pączkowania" 😄 Pozdrawiam.

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates