poniedziałek, 21 października 2019

Czekoladowe ciasto z wiśniami


O tej porze roku, jak o żadnej innej, "chodzą" za mną wypieki/desery z dodatkiem czekolady. Też tak macie, że jesienną chandrę czekoladą przeganiacie? Jeśli tak, to wypróbujcie ten przepis :). To ucierane czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady i wiśni jest mega, i smakuje chyba każdemu. A wiśni użyłam oczywiście mrożonych, które wcześniej rozmroziłam na sitku. Ciasto ma mięsistą strukturę, jest miękkie i bardzo wilgotne. Bardzo smaczne ciasto na weekend i do kawki :). Polecam!


Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów ( lub ewentualnie orzechów włoskich )
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 170 g drobnego brązowego cukru 
  • pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g wydrylowanych wiśni * + 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej
Polewa:
  • 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią do otrzymania puszystej, jaśniejszej masy ( mikserem ręcznym należy ucierać około 10 minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu ( na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy ).

Dodać przesiane suche składniki oraz zmielone migdały i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników ( nie używamy już miksera! ). Wiśnie wymieszać z 1 łyżką mąki pszennej i dodać je do ciasta wraz z czekoladą, wymieszać.


Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( papierem wyłożyłam tylko dno, boki wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką ), wyrównać.

Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Polewa:

Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odstawić na około 2 minuty, następnie wymieszać do otrzymania jednolitego sosu czekoladowego. 

Odczekać do momentu, aż polewa zacznie gęstnieć ( często mieszać w tym czasie ) i taką tężejącą polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.


* Wiśnie, szczególnie te mrożone, muszą być dobrze odsączone z soku. Mrożone najlepiej wyjąć wieczór wcześniej i wyłożyć na sitko/durszlak. Aby z mrożonych wiśni po rozmrożeniu otrzymać ilość potrzebną w przepisie, należy zważyć ich więcej, u mnie było to 600 g - po rozmrożeniu i odsączeniu soku otrzymałam około 400 g wiśni.


Smacznego :)










5 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates