niedziela, 20 listopada 2022

Ciasto Biskup

 

Pyszne warstwowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na wszelkich rodzinnych uroczystościach, w tym na spotkaniach świątecznych :). Puszysty biszkopt, warstwa galaretki z dżemem porzeczkowym, pyszny budyniowy krem i beza kokosowo-makowa. Wszystkie smaki wspaniale ze sobą współgrają, czyniąc to ciasto wyjątkowo smacznym i niebanalnym. Choć jest trochę czasochłonne, to uważam, że absolutnie warte przygotowania. Jestem pewna, że gdy raz je spróbujecie...to zagości u Was na stałe i będziecie je przygotowywać nie tylko na specjalne okazje :D.


Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu 10%

Beza kokosowo-makowa:
  • 4 białka
  • 165 g cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Krem budyniowo-maślany:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej 

Warstwa z galaretką i dżemem:

  • 2 opakowania galaretki wiśniowej ( opakowanie na 500 ml wody )
  • 2 szklanki wody ( 500 ml )
  • 1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej lub pół na pół gorzkiej i mlecznej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:

Biszkopt:

Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i dokładnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać wymieszane z proszkiem i octem żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Następnie wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia skladników.

Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Beza kokosowo-makowa:

Białka na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką, do dokładnego połączenia składników. Masę przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C, najlepiej z termoobiegiem, przez 20-25 minut, do ładnego wypieczenia bezy ( wierzch bezy powinien być chrupiący ). Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem budyniowo-maślany:

Połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami na bezgrudkową masę. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Po zagotowaniu mleko zestawić z ognia i wlać masę żółtkową. Postawić z powrotem na palniku i zagotować cały czas mieszając ( kiedy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać dość energicznie, aby nie utworzyły się grudki ). Zmniejszyć ogień na minimum i pogotować przez minutę, nie zapominając o mieszaniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło ucierać przez kilka minut, by stało się puszyste i jaśniejsze. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując/ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu ( nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć, najlepiej robić to na niskich obrotach miksera spokojnymi ruchami ). 


Warstwa z galaretką i dżemem:

Wodę zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić obie galaretki. Do gorących galaretek dodać dżem porzeczkowy i dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą kuchenną, aby dżem dobrze rozprowadził się w galaretkach. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu masę włożyć do lodówki, by szybciej stężała, należy jednak pilnować, aby nie stężała zbyt mocno.


Złożenie ciasta:

Z wystudzonego biszkoptu zdjąć/odkroić nożem przypieczoną skórkę. Biszkopt umieścić w tej samej blaszce w której się piekł lub zapiąć w rant cukierniczy. Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z dżemem - galaretka powinna być na tyle gęsta, by nie wsiąkała w biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki ( wystarczy by była na tyle zestalona, by można było wyłożyć na nią krem ).

Na stężałą galaretkę wyłożyć krem budyniowo-maślany, wyrównać. Na kremie ułożyć bezę kokosowo-makową, lekko docisnąć. 


Polewa czekoladowa:

Czekoladę połamać i umieścić wraz z masłem i mlekiem w szklanej lub metalowej miseczce. Zawartość miseczki rozpuścić w kąpieli wodnej. Powinna powstać gładka polewa.  Polewę umieścić w rękawie cukierniczym z małą okrągłą tylką lub w zwykłym woreczku foliowym z odciętym rogiem i udekorować wierzch ciasta czekoladowymi esami-floresami. 

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Smacznego :)





21 komentarze:

  1. Przyznam, że trochę zapomniałam o tym cieście i to był błąd, bo to wyśmienite ciasto. :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pysznie! Idealne do kawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam, że to ciasto jest pyszne, z resztą widok mówi sam za siebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki mak do bezy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam tego ciasta, ale widać że pyszne i warto się pokusić nawet jeśli trochę czasochłonny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się świetnie. Watro spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie robiłam jeszcze. Przepis na pewno wypróbuję. Potem dam mamie

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam tego ciasta, ale miałam okazję kiedyś spróbować. Święta to dobra okazja. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musz sprobowac czy mi sie uda jak ta orginalna wersja.

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam doskonale to ciasto, robię na wyjątkowe okazje. Polecam. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mnie to nowy przepis. Na pewno go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka pojemność słoika dżemu do galaretki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 300 g. Ja miałam dżem domowej roboty, więc było go trochę więcej, ale 300 g będzie ok.

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates