wtorek, 29 września 2015

Drożdżówki z jabłkami i wanilią


Zastanawiałam się, którym przepisem rozpocząć swoją przygodę z blogowaniem...Padło na te drożdżówki! :) Piekłam je kilka dni temu. Rozeszły się - dosłownie i w przenośni - jak świeże bułeczki ;) Puszyste drożdżowe ciasto z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem...Połączenie idealne! Jeżeli jednak Waszym zdaniem jabłka koniecznie MUSZĄ iść w parze z cynamonem i nie ma innej opcji, to oczywiście absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie, by wanilię zamienić na cynamon :) Polecam, są naprawdę świetne!


Składniki na około 16 drożdżówek:
  • 575 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 - 4 jabłka, najlepiej odmiany kwaskowej, np. szara reneta ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około 350 g )
  • 2 - 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • sok z połowy cytryny
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 60 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie: 

Ciasto:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać jajko, żółtka, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto może się kleić, ale nie dosypywać więcej mąki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.


Nadzienie jabłkowe:

 Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do naczynia i wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do jabłek. Przed samym przystąpieniem do robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.


Kruszonka:

Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.

 
Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 70 g każdy i formować z nich kuleczki. Odłożyć je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczyć formując placuszek, na środku kłaść 1 łyżkę jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ).

Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

 
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. "Opowieści z Piekarnika" to wiecej niz kulinaria, to magia aromatów, smaków..."uniesień"podniebienia:)
    Powodzenia Olinka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oby więcej takich wspaniałych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy sa proste ciasta widac apetycznie wygladaja. Skorzystam napewno

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates