środa, 30 września 2015

Szarlotka z orzechami i pianką


A dalej w temacie jabłkowym - pyszna szarlotka :) Kruchutkie ciasto, solidna warstwa jabłkowego wnętrza i słodka bezowa pianka, która wspaniale uzupełnia się z kwaśnym smakiem jabłek. Fajnym akcentem są tu chrupiące orzechy włoskie ukryte pod jabłkowym nadzieniem. Bardzo jesienne ciasto :) Wypróbujcie :)



Kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła, zimnego
  • 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru ( jeżeli posiadacie tylko gruby brązowy cukier wystarczy zmielić go w blenderze ), lub 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek szarlotkowych (antonówka lub szara reneta )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 8 płaskich łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka z grubsza posiekanych orzechów włoskich

Pianka bezowa:
  • 3 białka
  • 165 g cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Wykonanie

Kruche ciasto:
 
Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części - 2/3 i 1/3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na spód formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.


Nadzienie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki a następnie w niezbyt grube plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cynamonem oraz kaszą manną.


Pianka bezowa: 

Białka na bezę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do ubitej piany dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.


Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie posiekane orzechy włoskie. Na orzechy wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłkach równą warstwą rozprowadzić ubite białka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec 40 - 50 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.

 
Smacznego :)









0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates