środa, 22 lutego 2017

Rolada cytrynowa


Puszysta, mocno cytrynowa, naprawdę pyszna :). Do tego prosta i szybka w wykonaniu. Przepis na krem podpatrzyłam TUTAJ. Jest boski :). Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd, czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej ( co nawet jest wskazane, gdyż powinien się porządnie schłodzić ), cała praca z roladą pójdzie już błyskawicznie. Lemon curdu wychodzi taka ilość, że spokojnie starczy na dwie rolady, ale jeżeli nie planujecie robić więcej niż jedną, to pozostały krem śmiało można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem. Robiłam tę roladę już kilkakrotnie, za każdym razem smakuje nam chyba jeszcze bardziej ;). Polecam :).


Lemon curd - cytrynowy krem:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • sok i skórka otarta z 3 średniej wielkości cytryn, wyszorowanych i sparzonych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, czubata
  • 1 łyżeczka oleju
Biszkopt:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ):
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego 
  • około 170 g lemon curd, schłodzonego
Nasączenie:
  • 3 łyżki likieru cytrynowego Limoncello + 3 łyżki wody ( zamiast likieru może być sok z cytryny )
Wykonanie:

Krem cytrynowy - lemon curd:

Jajka i  żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Cały czas mieszając rózgą kuchenną podgrzewać na średnim ogniu, do rozpuszczenia cukru. Zagotować i od momentu zagotowania gotować około 2 minut ( nie zaprzestając mieszania ). Na koniec dodać olej i wymieszać. Krem całkowicie wystudzić, następnie przełożyć do słoiczka, zamknąć i włożyć do lodówki. Lemon curd można przechowywać w lodówce do 7 dni.


Biszkopt:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia.

Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ):

Serek mascarpone i lemon curd umieścić w naczyniu i krótko zmiksować, tylko do połączenia i uzyskania jednolitego kremu cytrynowego.


Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie równomiernie rozsmarować krem. Zwinąć z powrotem w roladę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


Roladę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Można też udekorować bitą śmietaną.


Smacznego :)



18 komentarze:

  1. Piękny cytrynowy kolor 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie cytrynowe smaki :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię :) Mam już gotowy lemon curd, świetny wyszedł. Jutro piekę ciasto, a w poniedziałek testuję na mężczyznach w pracy :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się zatem pochwalić efektem końcowym :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie. Już przymierzam się do zrobienia 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Rolada jest pyszna, bardzo polecam :)

      Usuń
    2. Dała pani cały lemon do tych 250g serka?

      Usuń
    3. Tak jak w przepisie - 170g. Całego lemon curdu wychodzi więcej, napisałam we wstepie :)

      Usuń
  5. Witam przepis jest tak ciekawy,że ugotowałam sobie już lemon, upiekłam roladę i jutro wykańczam tą pyszną roladę, chciałam tylko zapytać czy te 170g lemonu to jest tyle ile wychodzi z tych podanych składników, które pani podała na lemon? Pozdrawiam cieplutko i bardzo dziękuję za przepis Gabrysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :) Z podanych składników wychodzi więcej niż 170 g, napisałam nawet we wstępie, że wychodzi go tyle, że starcza spokojnie na 2 rolady. Z tego co wyjdzie odmierzamy 170 g, resztę natomiast można zamrozić i zużyć kiedy indziej, nie tylko do rolady :) Mam nadzieję, że rolada będzie smakowała. Również pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A jeżeli nie posiada pani wagi kuchennej, powstały lemon curd proszę podzielić mniej więcej na pół, tak będzie dobrze :)

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za odpowiedź, a przepis jest rewelacyjny, rolada wyszła super i smakuje wyśmienicie normalnie niebo w gębie. Pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz dziękuję Gabrysia

      Usuń
    4. Bardzo się cieszę, że rolada wyszła i że smakuje :))) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Dzisiaj zrobiłam tą roladę po raz pierwszy i muszę przyznać że jest pyszna.Napewno zagości u mnie na stałe.Polecam jeśli ktoś lubi kwaskowate smaki :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, bardzo się cieszę, że rolada smakuje :). Pozdrawiam :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates