Prościej i szybciej chyba się już nie da...;). Ten chleb powstaje naprawdę błyskawicznie i jest tak prościutki w wykonaniu, że uda się chyba każdemu :). Zawiera niestety sporo drożdży, bo aż 100 g na 1,3 kg mąki, ale jak to mówią - coś za coś. Nie mniej jednak to bardzo smaczny chlebek, z chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Polecam :).
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 650
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g drożdży
- 1 l letniej wody
- 1,5 łyżki soli, płaskiej
Wykonanie:
Przygotować 3 foremki - keksówki, o dolnych wymiarach około 22 x 9 cm - wysmarować je masłem lub olejem.
Do miski wlać wodę, wkruszyć drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać przesiane obie mąki oraz sól i wymieszać wszystko łyżką do połączenia, następnie wyrabiać ciasto ręcznie przez około 4 minuty.
Ciasto rozłożyć do przygotowanych foremek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Po wyrośnięciu posmarować wierzch letnią wodą.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 200°C. Dobrze wypieczone chleby powinny wydawać głuchy odgłos po postukaniu od spodu. Upieczone chlebki przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz