poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Szarlotka sypana


Przepis, który chciałam wypróbować już dawno i  który w końcu doczekał się wykonania ;). Od kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam bardzo mnie intrygował. Bez zagniatania? Wystarczy po prostu suche składniki ułożyć w formie na przemian z jabłkami? Czy to w ogóle ma szansę się udać? Okazuje się, że tak i że do tego smakuje wybornie :). Warunek - trzeba użyć naprawdę soczystych jabłek. To właśnie ich sok  wraz z roztapiającym się masłem, które umieszczamy na samym wierzchu, zespala wszystkie warstwy. Po upieczeniu na szarlotce tworzy się niesamowicie apetyczna, pachnąca masełkiem skorupka, która - o dziwo - pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień. Kto z Was jeszcze nie wypróbował tego przepisu niech nadrobi to jak najprędzej. Zapewniam, że warto :).  


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 2,5 kg jabłek, najlepiej odmiany soczystej i kwaśnej
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • cynamon 
Wykonanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z cukrem wanilinowym. 
UWAGA: Jeśli Wasze jabłka są bardzo kwaśne, wymieszajcie je dodatkowo z 2-3 łyżkami zwykłego cukru. 

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z kaszą manną oraz cukrem. Podzielić na 3 równe części.

Formę o wymiarach dolnych około 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym papier na spodzie wysmarować masłem. Wysypać jedną część suchych składników, wyrównać. Na to równą warstwą rozłożyć połowę startych jabłek, oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników. 

Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również masło wcześniej włożyć do zamrażalnika i takie zamrożone zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto. 

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Szarlotka bardzo dobrze kroi się również na ciepło.


Smacznego :)







1 komentarze:

  1. Witam znam ten przepis i też mam ale nie co inny na blogu ,zawsze jest pyszna

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates