sobota, 16 czerwca 2018

Truskawkowy sernik na zimno


Delikatny, wspaniale kremowy, orzeźwiający serniczek bez pieczenia. Składający się z dwóch warstw masy serowej i musu truskawkowego. Możecie wykonać go z waniliowych serków homogenizowanych, jak ja, lub użyć zwykłego twarogu sernikowego, dosładzając go i doprawiając wanilią.  Idealny deser na upalne dni. Skorzystajcie z przepisu w trwającym jeszcze sezonie na truskawki :). 



Spód:
  • 130 g ciastek/herbatników maślanych, pasować będą też ciastka kokosowe lub czekoladowe
  • 35 g masła
Masa serowa:
  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego lub zwykłego twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( lub sera z wiaderka )
  • 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 16 g żelatyny + 100 ml wody
  • opcjonalnie - cukier puder do smaku ( jeśli używacie serków homogenizowanych nie jest on konieczny, ale oczywiście możecie dosłodzić masę serową wedle upodobań )
  • opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół opakowania cukru wanilinowego ( jeśli używacie zwykłego twarogu )
  • 450 g truskawek + 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody
Wykonanie:

Spód:

Masło roztopić. Ciastka lub herbatniki zmielić w blenderze/malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać; powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku.

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą; dzięki temu bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy.

Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.


Masa serowa:

Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić na mniejsze części i umieścić w garnuszku. Wymieszać je z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu, aż puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Truskawki nie powinny jednak się rozgotować. Odstawić do wystudzenia

Wszystkie składniki na masę serową, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. W naczyniu umieścić serek homogenizowany ( lub twaróg wraz z cukrem pudrem i wanilią - zmiksować ). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Dodać ją do serka i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia. 

Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać mieszając do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie dopuścić do jej zagotowania. Żelatynę zdjąć z palnika i odstawić na kilka minut aby przestygła. Do letniej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlewać do masy serowej cały czas miksując. Połowę masy serowej wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia, a najlepiej do zamrażalnika, zajmie to wówczas około 10 - 15 minut.

Z przestudzonych truskawek odmierzyć trochę więcej jak połowę i dodać to do pozostałej masy serowej, zmiksować do połączenia. Masę truskawkowo - serową wylać na schłodzoną pierwszą masę i wstawić do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody, odstawić do wystygnięcia.

Pozostałe truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Wymieszać z przestudzoną galaretką i włożyć do lodówki do momentu, aż mus truskawkowy zacznie lekko żelować. Taki tężejący mus wylać na wierzch schłodzonego sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu, najlepiej na całą noc.


Smacznego :)



1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates