poniedziałek, 16 lipca 2018

Tarta z brokułem i serem feta


Bardzo lubię wszelkie tarty na słodko, ale te na słono lubię nie mniej :). Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, ale i na zimno jest ok :). Polecam :).



Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 1 dość duży brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 3 jajka
  • 100 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie - kilka plastrów pomidora
  • opcjonalnie - około 150 g startego żółtego sera
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto, dodając w trakcie zimną wodę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

W międzyczasie brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty ( 25 cm średnicy ). Dokładnie wylepić nim formę, mocno dociskając przy brzegach. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.


Nadzienie:

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju.

W naczyniu roztrzepać jajka, dodać śmietanę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ( z solą należy uważać, gdyż ser feta jest słony ).

Na podpieczonym i przestudzonym spodzie ułożyć brokuła oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną. Można ułożyć na wierzchu kilka plastrów pomidora i/lub posypać startym żółtym serem. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180°C.

Tartę podawać ciepłą.


Smacznego :)






3 komentarze:

  1. O, wspaniała tarta!
    W sam raz na letni posiłek...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna i wykwintna tarta . Smacznego 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, przepyszna, będę często robić

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates