poniedziałek, 17 czerwca 2019

Torcik śmietankowy z truskawkami


Lekki letni torcik na puszystym biszkopcie z nietypowym kremem z kwaśnej śmietany i truskawkami :). Przepis na krem jak i sam pomysł na tort pochodzi STĄD. Od zawsze ( tzn. odkąd zobaczyłam ów przepis ) okropnie byłam ciekawa tego kremu i szczerze - nie wierzyłam, że to się może udać. A jednak :). Okazuje się, że krem z kwaśnej śmietany może być tak samo stabilny jak ten ze śmietanki kremówki czy z mascarpone. Należy tylko postępować zgodnie z przepisem. Taki krem sprawia, że blaty biszkoptowe są bardzo wilgotne bez konieczności ich nasączania. No i jest banalnie prosty w wykonaniu - to tylko wymieszanie śmietany z cukrem i wanilią, nie może się zatem tutaj coś nie udać, wyjdzie każdemu :). Zachęcam do wypróbowania, nie tylko w sezonie na truskawki, z późniejszymi owocami lata będzie równie pysznie :).



Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu 10%
Krem śmietankowy z wanilią:
  • 660 g kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • cukier puder ( do smaku, ja dodałam 2 czubate łyżki )
  • ziarenka z laski wanilii, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Dodatkowo:
  • około 450 g truskawek
Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, dokładnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt przestudzić przez kilka minut w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.


Krem śmietankowy z wanilią:

Śmietanę przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem oraz ziarenkami z laski wanilii lub cukrem z wanilią/wanilinowym. Krem nie powinien być zbyt słodki. Krem, w zależności od użytej śmietany, może mieć rzadką konsystencję, ale taki ma być.


Złożenie tortu:

Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze/tacy/talerzu. Krem śmietankowy podzielić na 3 równe części i jedną część rozsmarować na pierwszym blacie. Na kremie ułożyć plasterki truskawek. Z kolejnymi warstwami tortu postąpić tak samo ( ostatnia warstwa to krem ). Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki, w formie plasterków lub połówek. Pozostawić tort w temperaturze pokojowej ( w trakcie upałów najlepiej w miejscu nienasłonecznionym ) przez minimum kilka godzin lub nawet przez całą noc ( w tym czasie blaty biszkoptu wchłoną część kremu, a ten zgęstnieje ). Po tym czasie tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 


Smacznego :)






2 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates