poniedziałek, 10 czerwca 2019

Puszysty sernik na zimno


Niezwykle puszysty i delikatny sernik na zimno. Przepyszny. Jeśli znacie popularny w sieci Śnieżny Puch - to właśnie ten przepis :), z tym, że u mnie z dodatkiem truskawek i galaretki. Aby uzyskać śnieżnobiałą masę serową ( nazwa jednak do czegoś zobowiązuje ;) ) użyłam galaretki krystalicznej, taką też przykryłam truskawki na wierzchu. Ale może to być też galaretka cytrynowa lub truskawkowa, zarówno do masy serowej jak i na wierzch deseru. Owoce też oczywiście mogą być dowolne, wszystko zależy od Waszych upodobań :). Sernik jest banalnie prosty w wykonaniu i sprawdzi się jako idealny deser w trakcie upałów :). Polecam!

Masa serowa:
  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 125 g cukru pudru
  • 2 galaretki krystaliczne ( u mnie o smaku winogronowym ), mogą być też cytrynowe bądź truskawkowe ( na 500 ml wody ) + 500 ml gorącej wody
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Ponadto:
  • około 150 g herbatników typu Petit Beurre
  • 1 galaretka krystaliczna lub cytrynowa/truskawkowa + 300 ml gorącej wody
  • około 450 g truskawek
Wykonanie:

Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie poukładać herbatniki ( w razie potrzeby docinając je tak, aby wypełniły całą powierzchnię ).

Dwie galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie, odstawić do całkowitego wystudzenia.

W naczyniu umieścić twaróg oraz cukier puder i zmiksować do połączenia i otrzymania bardziej puszystej masy. Następnie wlewać wystudzoną ale wciąż płynną galaretkę, cały czas miksując. Uzyskana masa będzie bardzo płynna, ale taka ma być. Włożyć do lodówki do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć ( należy często sprawdzać konsystencję masy, aby nie stężała zbyt mocno ).

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do lekko gęstniejącej masy serowej, wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Tak przygotowaną masę serową wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki do momentu, aż masa będzie na tyle ścięta, że będzie można wyłożyć na nią truskawki.

Galaretkę rozpuścić w przegotowanej, gorące j wodzie, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Wystudzoną i wciąż płynną galaretkę ( lub tylko lekko gęstniejącą ) wylać na truskawki, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia ( najlepiej na całą noc ).


Smacznego :)




12 komentarze:

  1. Uwielbiam sernik a taki to już na pewno jest cudny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy sernik naprawdę może wyglądać tak idealnie?? Jest piękny!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak w sam raz na upały, tylko nie mam siły iść do sklepu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, w takie upały wyjście z domu to wyzwanie ;) Mimo wszystko zachęcam do wykonania sernika :)))

      Usuń
  4. Serniki na zimno to jest to w taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda :D Mogę kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Od rana mnie kusisz tym sernikiem.. Ale może skoro sobota to zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje dzieci uwielbiają ten sernik, mam bardzo podobny przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione ciasto deserowe. Uwielbiam jak jest z galaretka wiśniową lub cytrynową czy pomarańczową. Też są różne sposoby na jego wykonanie ja robię je miej więcej tak https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-sernik-na-zimno/ choć niestety nie zawsze wychodzi co do konsystencji, może to zależy od sera.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam robilam sernik na biszkopcie wszystko według przepisu i jak wylałam masę serową to biszkopt podniosło do góry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, nie powinno się tak stać. Robiłam ten sernik kilkukrotnie, najczęściej na okrągłych biszkoptach i nigdy nie miałam takiej sytuacji. Tym bardziej biszkopt nie powinien się podnieść. Może masa była zbyt rzadka i podpłynęła pod biszkopt? Przy takich sernikach masę serową wylewamy gdy jest już lekko gęstniejąca.

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates