Pojawienie się pierwszych dojrzałych wiśni w naszym ogrodzie, zaowocowało nomen omen tymże pysznym serniczkiem :). Kruche kakaowe ciasto, apetyczna masa serowa i soczyste wiśnie - to nie może nie smakować ;). To cała, spora blacha sernikowego szczęścia; na pewno przypadnie do gustu i Wam i Waszym gościom :). Polecam!
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 200 g masła, zimnego
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 budyń śmietankowy ( 40 g )
- skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
Ponadto:
- 500 g wydrylowanych wiśni
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać cukier puder, wymieszać ( w razie potrzeby cukier puder również przesiać - jeżeli zbity jest w grudki ). Dodać jajko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą i jedną większą - tak mniej więcej 2/3 i 1/3. Oba kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 - 1,5 godziny.
Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjąć większy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Wyrównać i lekko uklepać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C ( na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki ). Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec przez około 12 - 14 minut, do lekkiego wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę serową - zmielony twaróg, śmietanę, oba cukry, jajka, budyń oraz skórkę z cytryny i zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Gotową masę serową przelać na podpieczony kruchy spód ( spód może być ciepły ). Na wierzch wyłożyć wiśnie. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch sernika.
Piec przez około 55 minut w temperaturze 165°C - 170°C. Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na około 15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
Można kroić od razu po wystudzeniu :).
Smacznego :)
Dzień dobry, robiłam ten sernik ze świeżymi wiśniami i wyszedł pyszny. Można w okresie zimowym użyć mrożonych?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Oczywiście, można użyć mrożonych wiśni, tylko trzeba wcześniej je rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym. Pozdrawiam :)
Usuń