poniedziałek, 19 grudnia 2022

Pierniczki nadziewane ( miękkie od razu )



Przepyszne nadziewane pierniczki, które nie potrzebują leżakowania by zmięknąć, ponieważ od razu wychodzą super mięciutkie! Jako nadzienia użyłam domowych powideł śliwkowych, ale możecie nadziać je dowolnym dżemem lub marmoladą ( ważne: unikajmy rzadkich dżemów ) albo np. marcepanem :). Są naprawdę wspaniałe, wciągające, a oblane czekoladą nie mają sobie równych. Zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu :). Tylko uwaga - najlepiej zrobić je tuż przed samymi świętami, bo zrobione wcześniej...mogą do nich nie dotrwać ;).

Przepis zaczerpnięty z bloga Orchideli.


Składniki na około 50 pierniczków*:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 320 g miodu
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( użyłam deserowej )
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika ( 20 g )
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe lub inny dżem/marmolada do nadziania
Polewa czekoladowa:
  • 150-200 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( użyłam deserowej )
  • około 5-7 łyżek śmietanki 30%, sprawdzi się też śmietanka 18% ( taka do zup i sosów )
Wykonanie:

W garnuszku umieścić miód, masło oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się ich w jednolitą masę. Nie gotować. Masę odstawić do przestudzenia.

Do osobnego naczynia przesiać mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Dodać przyprawę do piernika, cynamon, szczyptę soli i wymieszać. Do suchych składników dodać przestudzoną mieszankę miodu, masła i czekolady ( może być lekko ciepła ), wbić jajko i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia i powstania jednolitego ciasta. Ciasto na tym etapie będzie dość luźne i klejące. Ciasto nakryć folią spożywczą w kontakcie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę ( u mnie chłodziło się dłużej, około 2,5 godziny ).

Dobrze schłodzone ciasto ( które powinno być już przyjemnie plastyczne ) wyjąć na stolnicę oprószoną mąką. Najwygodniej jest podzielić ciasto na pół i pracować na jednej części, drugą w tym czasie trzymać w lodówce nakrytą folią spożywczą. Podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm. Z ciasta najpierw wycinać kółka o średnicy nieco większej niż foremka, którą zamierzamy wykrawać nasze pierniczki. Na środek kółka kłaść łyżeczkę nadzienia, na to położyć drugie wycięte kółko z ciasta, lekko docisnąć wokół nadzienia, następnie foremką, np. w kształcie serduszka, wykrawać pierniczki. 



Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Piec w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut. Pierniczków nie należy piec zbyt długo, gdyż zrobią się twarde. Po upieczeniu pierniczki wystudzić na kratce.


Polewa czekoladowa:

Czekoladę i śmietankę kremówkę roztopić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Jeżeli polewa okaże się zbyt gęsta, można dolać kilka łyżek gorącego mleka. 

Pierniczki maczać w polewie czekoladowej i odkładać na kratkę do zastygnięcia polewy ( każdy pierniczek nabijałam od spodu na widelec i w ten sposób maczałam w czekoladzie ). Dodatkowo można udekorować paseczkami z czekolady i/lub jadalnym brokatem/posypką cukrową itp., wedle uznania.

* Użyłam foremki-serduszka o wymiarach około 5,3 cm w najszerszym miejscu i 6 cm wysokości.


Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam pieniczków. Czuję sie skuszona żeby zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :). A pierniczki bardzo polecam! Są przepyszne :D

      Usuń
  2. Idealne i domowe. Nie ma nic lepszego na święta

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentują i smakowite powidła. :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates