Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z dodatkiem masy kajmakowej :). To idealny pomysł na wykorzystanie kajmaku, jaki pozostaje nam z innych wypieków/deserów. U mnie tak właśnie było, gdyż dwa dni wcześniej robiłam andruta z masą krówkową ( efekt możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie, zachęcam do odwiedzania :)). Ciasteczka są lekko kruche, pięknie pachną już w trakcie pieczenia, no i są naprawdę pyszne! Jeśli zostało Wam sporo kajmaku, zróbcie te ciastka od razu z podwójnej porcji, bo znikają bardzo szybko ;).
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki na około 20 ciastek:
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła, miękkiego
- 100 g masy kajmakowej, w temperaturze pokojowej
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50-80 g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej, lub czekoladowych drobinek
Wykonanie:
W naczyniu umieścić miękkie masło, kajmak, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do dokładnego połączenia składników ( powinno powstać plastyczne, dające się łatwo formować ciasto ). Na koniec dodać posiekaną czekoladę lub czekoladowe drobinki i wymieszać.
Z ciasta formować kulki o wielkości niedużego orzecha włoskiego ( moje porcje ciasta ważyły około 20 g ) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, następnie każde ciasteczko spłaszczyć dłonią.
Ciasteczka piec przez około 13 minut w temperaturze 190°C, do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać, następnie ciasteczka przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
Kajmakowe ciasteczka pamiętam z dzieciństwa,
OdpowiedzUsuńPrzy okazji je wypróbuję. Dawno nie jadłam kajmakowych, tym bardziej mam na nie ochotę.
OdpowiedzUsuńKajmak, czekolada... cudowne są te ciasteczka.
OdpowiedzUsuń