Nugat, to słodki ( no dobrze - bardzo słodki :D ) przysmak przygotowywany na bazie syropu cukrowo-miodowego i ubitych białek. Najczęściej z dodatkiem orzechów, ale także innych bakalii. Osobiście uwielbiam, choć nie jestem w stanie zjeść go dużo, ale to może i dobrze ;). Mój nugat wyszedł w kolorze beżowym, a to dlatego, że użyłam do niego ciemnego miodu, więc to jakiego miodu się użyje, wpłynie na pewno na kolor masy nugatowej, a także na smak. Do przygotowania takiego deseru przyda się termometr cukierniczy, odpowiednia temperatura syropu cukrowo-miodowego jest tu bowiem najważniejsza i to ona decyduje o efekcie końcowym. Ogólnie jednak taki nugat nie jest trudny w wykonaniu. To co, skusicie się? :)
Do przygotowania nugatu, wykorzystałam pasteryzowane białka w płynie od Farma Białka. Takie białka, to świetna alternatywa dla tradycyjnych białek jaj, zwłaszcza w sytuacjach, kiedy potrzebujemy właśnie samych białek, np. do upieczenia bezy, bezików, tortów bezowych, makaroników, kokosanek i wielu innych słodkości. Bez marnowania żółtek, bez zbędnych skorupek... Wygodnie i poręcznie dzięki praktycznej butelce :)
Płynne białka od Farma Białka, mają również zastosowanie w wysokobiałkowej diecie sportowców oraz w diecie każdego, kto preferuje niskokaloryczne posiłki. Bardzo polecam :)
Składniki:
- 70 g pasteryzowanych białek w płynie od Farma Białka
- 220 g cukru
- pół szklanki miodu
- 3 łyżki golden syrupu ( złocistego syropu cukrowego )
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1,5 szklanki solonych pistacji
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 2 arkusze papieru ryżowego
Nigdy takiego nie jadłam. Musi być pyszny
OdpowiedzUsuńNugat z pistacjami i żurawiną wygląda niesamowicie pysznie. Robiłam nugat tylko raz, jak dobrze pamiętam z migdałami i karmelem.
OdpowiedzUsuńBrzmi samcznie. Nigdy takiego nie robiłam
OdpowiedzUsuń