sobota, 10 czerwca 2023

Nugat z pistacjami i żurawiną

 

Nugat, to słodki ( no dobrze - bardzo słodki :D ) przysmak przygotowywany na bazie syropu cukrowo-miodowego i ubitych białek. Najczęściej z dodatkiem orzechów, ale także innych bakalii. Osobiście uwielbiam, choć nie jestem w stanie zjeść go dużo, ale to może i dobrze ;). Mój nugat wyszedł w kolorze beżowym, a to dlatego, że użyłam do niego ciemnego miodu, więc to jakiego miodu się użyje, wpłynie na pewno na kolor masy nugatowej, a także na smak. Do przygotowania takiego deseru przyda się termometr cukierniczy, odpowiednia temperatura syropu cukrowo-miodowego jest tu bowiem najważniejsza i to ona decyduje o efekcie końcowym. Ogólnie jednak taki nugat nie jest trudny w wykonaniu. To co, skusicie się? :)

Do przygotowania nugatu, wykorzystałam pasteryzowane białka w płynie od Farma Białka. Takie białka, to świetna alternatywa dla tradycyjnych białek jaj, zwłaszcza w sytuacjach, kiedy potrzebujemy właśnie samych białek, np. do upieczenia bezy, bezików, tortów bezowych, makaroników, kokosanek i wielu innych słodkości. Bez marnowania żółtek, bez zbędnych skorupek... Wygodnie i poręcznie dzięki praktycznej butelce :)

Płynne białka od Farma Białka, mają również zastosowanie w wysokobiałkowej diecie sportowców oraz w diecie każdego, kto preferuje niskokaloryczne posiłki. Bardzo polecam :)


Składniki:

  • 70 g pasteryzowanych białek w płynie od Farma Białka
  • 220 g cukru
  • pół szklanki miodu
  • 3 łyżki golden syrupu ( złocistego syropu cukrowego )
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki solonych pistacji
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
Ponadto:
  • 2 arkusze papieru ryżowego
Wykonanie:

Przygotować kwadratową formę o boku 20-21 cm ( u mnie foremka silikonowa ). Na spodzie ułożyć przycięty do wymiarów formy arkusz papieru ryżowego.

Do garnuszka z grubym dnem wsypać cukier, dodać miód, golden syrup, wodę oraz szczyptę soli. Postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia składników. Zagotować, następnie w garnuszku umieścić termometr cukierniczy i nie mieszając już ani razu, gotować syrop na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 155°C ( 310°F ).

Pod koniec gotowania syropu, ubić na sztywno białka. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę, natychmiast zdjąć go z ognia i wlewać na ubite białka cienkim strumieniem cały czas miksując. Miksować na wysokich obrotach miksera jeszcze przez około 10 minut, do mocnego zgęstnienia masy. 
Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Na koniec wsypać pistację i żurawinę i wymieszać ( najlepiej zrobić to końcówką mieszającą robota kuchennego, masa bowiem będzie bardzo gęsta i klejąca ).

Gotowy nugat przełożyć do przygotowanej formy. Dłonie lekko natłuścić olejem i wyrównać nugat w foremce. Na wierzchu położyć drugi arkusz papieru ryżowego, również odpowiednio przyciętego. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Schłodzony nugat wyjąć z foremki i dowolnie pokroić. Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Nigdy takiego nie jadłam. Musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Nugat z pistacjami i żurawiną wygląda niesamowicie pysznie. Robiłam nugat tylko raz, jak dobrze pamiętam z migdałami i karmelem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi samcznie. Nigdy takiego nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates