Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z truskawkami :D Z zaledwie kilku składników! Nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie tylko dzięki ubitym białkom. I mimo, że nie wyrasta bardzo wysokie, to jest puszyste i mięciutkie. Powiem Wam, że choć proste w smaku, to jest tak dobre, że ciężko się od niego oderwać :) Pięknie pachnie truskawkami, ale ja już wiem, że świetnie smakowałoby też z malinami albo z rabarbarem! Bardzo bardzo polecam :)
Do przygotowania ciasta, wykorzystałam pasteryzowane białka w płynie od Farma Białka. Takie białka, to świetna alternatywa dla tradycyjnych białek jaj, zwłaszcza w sytuacjach, kiedy potrzebujemy właśnie samych białek, np. do upieczenia bezy, bezików, tortów bezowych, makaroników, kokosanek i wielu innych słodkości. Bez marnowania żółtek, bez zbędnych skorupek... Wygodnie i poręcznie dzięki praktycznej butelce :)
Płynne białka od Farma Białka, mają również zastosowanie w wysokobiałkowej diecie sportowców oraz w diecie każdego, kto preferuje niskokaloryczne posiłki. Bardzo polecam :)
Składniki:
- 7 białek - około 245 g, w temperaturze pokojowej
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 170 g cukru pudru
- 190 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- około 450 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
- opcjonalnie - cukier perłowy do posypania
Ależ pysznie wygląda! Super, że można je zrobić z zaledwie kilku składników i bez proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂 Tak, jest proste, z zaledwie kilku składników, ale bardzo dobre 😊
UsuńOch, to ciasto z truskawkami wygląda jak pyszność! Przypuszczam, że niedługo zawita na naszych talerzykach. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się 🙂 I dziękuję za miły komentarz!
UsuńNa ciasta z owocami zawsze jestem chętna. Na pewno wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńSuper, proszę dać znać jak smakowało 😊
UsuńPysznie wygląda. Musze je upiec
OdpowiedzUsuńPolecam 🙂
UsuńUwielbiam tego typu ciasta. Z truskawkami pychota. :)
OdpowiedzUsuńO tak, truskawki pasują tu idealnie, ale też z rabarbarem byłoby extra 😊
UsuńIdealne letnie ciasto. Z chęcią takie upiekę
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊 Proszę dać znać jak wyszło 😉
UsuńSuper, że można kupić takie pasteryzowane białka w płynie, bardzo praktyczne rozwiązanie. Ciasto rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńTak, fajna sprawa. Można je kupić na stronie producenta farmabialka.pl, ale widziałam też na Allegro. Dziękuję za komplement 😊
UsuńNie słyszałam o tych białkach. Będę szukać i próbować
OdpowiedzUsuńMożna je kupić na stronie producenta farmabialka.pl, ale widziałam, że dostępne są też na Allegro.
UsuńWydaje się być banalnie proste do zrobienia! Dziękuję za ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego latem. Idealne ciasto do kawy
OdpowiedzUsuńDoskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Już sama ilość składników i prostota przepisu zachęcają do działania w kuchni.
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć. Z chęcią bym spróbowała tego ciasta
OdpowiedzUsuń