Dyniowa Zebra, to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca uroczym wyglądem :) Przygotowujemy osobno ciasto dyniowe i osobno ciasto kakaowe, następnie wylewamy oba ciasta naprzemiennie do formy, jak w klasycznej Zebrze. Część dyniowa wzbogacona jest o skórkę z pomarańczy, co świetnie podkręca smak całego ciasta. Dyniowa Zebra wychodzi puszysta i wilgotna i naprawdę ciężko poprzestać jednym kawałku :D Możecie ją oblać polewą czekoladową! Idealne ciasto na jesień. Bardzo polecam :)
Ciasto dyniowe:
- 170 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 2 duże jajka
- 110 g cukru
- 50 ml oleju
- 250 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się TUTAJ )
- skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ćwierć łyżeczki soli
Ciasto kakaowe:
- 130 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 40 g kakao
- 2 duże jajka
- 110 g cukru
- 50 ml oleju
- 160 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ćwierć łyżeczki soli
Wykonanie:
Ciasto dyniowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą.
Puree z dyni wymieszać ze skórką z pomarańczy.
Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą, jasną masę ( należy ubijać minimum 7 minut na najwyższych obrotach miksera ). Cienką strużką wlewać olej i ubijać na średnich obrotach miksera. Dodać puree z dyni i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia, ale nie dłużej. Odłożyć.
Ciasto kakaowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą.
Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą, jasną masę ( jak przy cieście dyniowym ). Na średnich obrotach miksera cienką strużką wlewać olej. Dodać jogurt naturalny i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia, ale nie dłużej.
Keksówkę o wymiarach dolnych około 30x10 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Na środek formy wyłożyć 2 łyżki ciasta dyniowego, na to wyłożyć 2 łyżki ciasta kakaowego, następnie znowu 2 łyżki ciasta dyniowego i tak powtarzać wykładanie obu ciast, aż do ich wyczerpania. Na koniec można lekko poruszać foremką, by ciasto równomiernie się rozłożyło.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić w formie przez kilka minut, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Smacznego :)
Wygląda cudownie <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest naprawdę pyszna, polecam :)
Usuń