Drożdżowa babka szpinakowa, to nic innego, jak klasyczna drożdżowa baba, tyle że z dodatkiem zmiksowanego szpinaku :) Szpinak nadaje jej pięknego zielonego koloru, dzięki czemu staje się bardzo wiosennym wypiekiem i wprost idealnie wpisującym się w wielkanocny klimat. A szpinaku oczywiście nie czuć w niej nic a nic :) Babka wychodzi bardzo puszysta, mięciutka i wilgotna, a z cytrynowym lukrem smakuje tak, że trudno się od niej oderwać. Jeżeli chcecie mieć na wielkanocnym stole coś klasycznego, ale w niebanalnym wydaniu, koniecznie postawcie na tę babkę :) Polecam!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, u mnie typ 500
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 200 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 100 g świeżego szpinaku + 50 ml mleka
- skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- szczypta soli
Lukier:
- 140 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Szpinak zmiksować wraz z mlekiem na gładką papkę (np. blenderem).
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży: w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Dodać żółtka, jajko, otartą skórkę z cytryny, zmiksowany szpinak, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie po kawałku dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, elastyczne ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Formę na babkę z kominem o średnicy około 24 cm ( mierzone wewnątrz formy, bez rantu ) i pojemności 2-2,5 litra, wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i jeszcze przez chwilę wyrobić. Ciasto umieścić w formie, dokładnie i równo je w niej rozkładając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 175°C przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić przez około 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Lukier:
Cukier puder oraz sok z cytryny umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z cytryny - jeżeli jest zbyt gęsty. Gotowym lukrem udekorować wystudzoną babkę.
Smacznego :)
Babka wygląda naprawdę wiosennie. Ten zielony kolor jest cudowny i bardzo świeży.
OdpowiedzUsuńPiękna babka :) Moja rodzina trochę sceptycznie podchodzi do szpinaku w ciastach, ale myślę, że ta babka ich przekona.
OdpowiedzUsuńWyglada świetnie. Nie robiłam jeszcze takiej.
OdpowiedzUsuńTwój blog zawsze zaskakuje czymś niebanalnym, dziękuję za kazdą inspirację!
OdpowiedzUsuńA ja bardzo dziękuję za ten przemiły komentarz :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńBardzo ciekawy przepis, zdrowiej i nadal pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Piękny kolor ciasta, wygląda świeżo, wiosennie i tak przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna że tym kolorem bym zaskoczyła swoich bliskich.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie jestem pewna że smakuje każdemu kto ją spróbuje.
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze drożdżowych babek. Ta zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuń