niedziela, 16 marca 2025

Sernik waniliowy z limonkowym curdem

 

Czy myślicie już o wypiekach wielkanocnych? Tak wiem, to jeszcze ponad miesiąc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz zapoznać się z przepisem, który będzie idealny na Wielkanoc właśnie i który, jestem pewna, totalnie Was zachwyci! :) Oto przepyszny waniliowy sernik z obłędnym limonkowym cudem! On naprawdę jest boski - baaardzo puszysty, wilgotny, pachnący wanilią. Limonkowy curd wspaniale podkręca smak i bardzo orzeźwia całość. Sprawia, że po prostu...chce się siegnąć po kolejny kawałek ;) Koniecznie wpiszcie ten sernik na listę świątecznych wypieków! Albo...zróbcie go sobie już teraz i powtórzcie na święta ;)


Spód:

  • 180 g ciastek zbożowych lub maślanych
  • 55 g masła, roztopionego
Masa serowa:
  • 750 twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 160 g cukru
  • 5 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki pasty z wanilii, ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40g)
Limonkowy curd:
  • sok wyciśnięty i otarta skórka z 2 limonek, wyszorowanych i sparzonych
  • 135 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 45 g miękkiego masła
Wykonanie:

Spód:

Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki.

Tak przygotowany ciasteczkowy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej (spód powinien się lekko przestudzić).


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić zmielony twaróg, cukier, masło oraz wanilię i utrzeć/zmiksować na niskich obrotach miksera do otrzymania jednolitej masy. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Dodać mleko, śmietankę kremówkę oraz proszek budyniowy i zmiksować do połączenia (masa będzie bardzo rzadka). Można wymieszać wszystko jeszcze rózgą kuchenną, aby składniki dobrze się połączyły.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec przez około 65-75 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem, zwłaszcza na środku. Wyłączyć piekarnik i odczekać około 20 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
UWAGA: Sernik piekłam z parą i taki sposób pieczenia rekomenduję. Wystarczy na najniższą półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik można też upiec w kąpieli wodnej.

Wystudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki.


Limonkowy curd:

W garnuszku rózgą kuchenną roztrzepać jajka z cukrem, do połączenia. Dodać sok i skórkę z limonki, wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zawartość garnuszka już się nieco ogrzeje, dodać masło i mieszać dalej do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ugotowany krem przełożyć do miseczki i odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki (limonkowy curd można przygotować dzień wcześniej).
UWAGA: Można przecedzić krem przez sitko, by pozbyć się skórki z limonki i uzyskać idealnie gładką konsystencję (ja pominęłam tę czynność).


Schłodzony sernik wykroić z rantu tortownicy, a na wierzch wyłożyć schłodzony curd, rozsmarować go równą warstwą po całej powierzchni.

Sernik można dodatkowo udekorować pokruszonymi bezikami (jak u mnie), rozetkami z bitej śmietany, otartą skórką z limonki lub półplasterkami limonek.

Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)

6 komentarze:

  1. Super przepis na wiosenny sernik, świeży i lekki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę go zrobić, gdyż uwielbiam cytrusowe nuty w deserach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak, to na pewno ten sernik podbije Twoje podniebienie :)

      Usuń
  3. Brzmi smacznie. Jeszcze nie robiłam takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie pora to nadrobić, bo jest przepyszny :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

3866899
 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates