wtorek, 1 lipca 2025

Drożdżówki z serem i żurawiną

 

Drożdżówki w pomarańczowej nucie, z nadzieniem serowym z dodatkiem suszonej żurawiny. Puszyste i mięciutkie, po prostu pyszne. To ten rodzaj słodkich bułeczek, które smakują zawsze i wszędzie :) Polecam!


Składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g miękkiego masła
  • skórka otarta z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • szczypta soli
Nadzienie serowe z żurawiną:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego w kostce
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 g miękkiego masła
  • opcjonalnie - 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (jeśli masa serowa wyda się zbyt rzadka)
  • 65 g suszonej żurawiny + 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Lukier:
  • 130 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać żółtko, jajko, otartą skórkę z pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.


Nadzienie serowe:

W małym garnuszku podgrzać sok z pomarańczy i zalać nim żurawinę. Odstawić na około godzinę, aż żurawina wchłonie sok (jeżeli po tym czasie żurawina nie wchłonie całego soku, odcedzić ją na sitku i osuszyć).

Twaróg zmielić, np. blenderem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać do dokładnego połączenia. Dodać nasączoną żurawinę i wymieszać.


Formowanie drożdżówek:

Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i jeszcze przez chwilę wyrabiać.

Ciasto podzielić na 12 równych części (około 78 g każda), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, każdą lekko spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Po tym czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy (ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie). W każde wgłębienie nałożyć 1 pełną łyżkę nadzienia serowego. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20-23 minuty. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia wypieków, wystudzić.


Lukier:

Cukier puder oraz sok z pomarańczy umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki, lub soku z pomarańczy - jeśli jest zbyt gęsty.

Gotowym lukrem polukrować wystudzone drożdżówki.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie piekłam drożdżówek. Twoje wyglądają pysznie. Chyba będę musiała sie zabrać do wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam. Takie domowe drozdzowki na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates