Sernik na zimno z borówkami i pianką - lekki, orzeźwiający, idealny na lato! Jeśli szukacie deseru, który nie wymaga pieczenia, a jednocześnie zachwyca smakiem i wyglądem - ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Spód z herbatników, kremowa masa serowa z zatopionymi w niej soczystymi borówkami oraz delikatna pianka ze śmietanki i galaretki, tworzą iście letnią kompozycję. Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, grille lub po prostu jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Bardzo polecam! :)
Masa serowa z borówkami:
- 600 g twarogu sernikowego - najlepiej użyć tutaj dobrej jakości sera z wiaderka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 18 g żelatyny (4,5 łyżeczki) + 50 ml mleka
- 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
- 300 g borówki amerykańskiej
Pianka:
- 450 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
- 1,5 opakowanie niebieskiej galaretki (opakowanie na 500 ml wody) + 200 ml wody
Dodatkowo:
- około 200 g herbatników
- 1,5 opakowania niebieskiej galaretki (opakowanie na 500 ml wody) + 400 ml wody
Wykonanie:
Masa serowa z borówkami:
Wszystkie składniki na masę serową - poza śmietanką kremówką - powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód formy o wymiarach dolnych około 22x32 cm wyłożyć herbatnikami, w razie potrzeby przycinając je.
Żelatynę zalać mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W naczyniu umieścić twaróg, jogurt naturalny, cukier puder oraz cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, włożyć do lodówki.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej, przestudzić mieszając. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować do dokładnego połączenia.
Do masy serowej dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać opłukane i osuszone borówki, wymieszać. Masę przelać na herbatniki w formie, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić, ale nie na całkiem sztywno, powinna lekko spadać z łyżki.
Wystudzoną galaretkę powoli wlewać do ubitej śmietanki, cały czas miksując, by oba składniki dobrze się połączyły. Piankę natychmiast wyłożyć na stężała masę serową (pianka szybko tężeje!) i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Dodatkową galaretkę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie (400 ml), odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie sernik kroić i podawać. Każdy kawałek można dodatkowo udekorować rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz