środa, 9 lipca 2025

Sernik na zimno z pianką i borówkami

 

Sernik na zimno z borówkami i pianką - lekki, orzeźwiający, idealny na lato! Jeśli szukacie deseru, który nie wymaga pieczenia, a jednocześnie zachwyca smakiem i wyglądem - ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Spód z herbatników, kremowa masa serowa z zatopionymi w niej soczystymi borówkami oraz delikatna pianka ze śmietanki i galaretki, tworzą iście letnią kompozycję. Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, grille lub po prostu jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Bardzo polecam! :)


Masa serowa z borówkami:

  • 600 g twarogu sernikowego - najlepiej użyć tutaj dobrej jakości sera z wiaderka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 18 g żelatyny (4,5 łyżeczki) + 50 ml mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
  • 300 g borówki amerykańskiej
Pianka:
  • 450 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
  • 1,5 opakowanie niebieskiej galaretki (opakowanie na 500 ml wody) + 200 ml wody
Dodatkowo:
  • około 200 g herbatników
  • 1,5 opakowania niebieskiej galaretki (opakowanie na 500 ml wody) + 400 ml wody
Wykonanie:

Masa serowa z borówkami:

Wszystkie składniki na masę serową - poza śmietanką kremówką - powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód formy o wymiarach dolnych około 22x32 cm wyłożyć herbatnikami, w razie potrzeby przycinając je.

Żelatynę zalać mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 

W naczyniu umieścić twaróg, jogurt naturalny, cukier puder oraz cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, włożyć do lodówki.  

Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej, przestudzić mieszając. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować do dokładnego połączenia.

Do masy serowej dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać opłukane i osuszone borówki, wymieszać. Masę przelać na herbatniki w formie, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.


Pianka:

Galaretkę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubić, ale nie na całkiem sztywno, powinna lekko spadać z łyżki.

Wystudzoną galaretkę powoli wlewać do ubitej śmietanki, cały czas miksując, by oba składniki dobrze się połączyły. Piankę natychmiast wyłożyć na stężała masę serową (pianka szybko tężeje!) i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Dodatkową galaretkę rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie (400 ml), odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie sernik kroić i podawać. Każdy kawałek można dodatkowo udekorować rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates