Prawdziwa gratka dla każdego łasucha i wielbiciela czekolady :) Intensywnie czekoladowe, wilgotne brownie i ukryty w nim kultowy batonik! Całość wykonana na chrupiącym herbatnikowym spodzie. Dzięki takiemu połączeniu, każdy kęs jest ciekawym doznaniem, zarówno pod względem smaku jak i tekstur :) A samo brownie, jak każde brownie, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam!
Spód:
- 180 g herbatników
- 130 g masła
Brownie:
- 150 g masła
- 240 g gorzkiej czekolady minimum 64%, dobrej jakości
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ponadto:
- 8 batoników Twix (pojedynczych)
Wykonanie:
Spód:
Herbatniki umieścić w blenderze/malakserze i rozdrobnić, ale nie na piasek, powinny pozostać wyraźne kawałki herbatników. Herbatniki można też umieścić w mocnym woreczku foliowym i rozdrobnić za pomocą wałka do ciasta.
Masło roztopić i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać.
Masę przesypać do formy o wymiarach dolnych około 27x17 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania brownie.
Brownie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę posiekać.
W garnuszku roztopić masło i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odstawić do przestudzenia.
Jajka roztrzepać rózgą kuchenną. Do jajek dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać do dokładnego połączenia składników. Dodać przestudzoną masę czekoladową (może być lekko ciepła) i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.
Bezpośrednio do czekoladowej masy przesiać mąką z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać tylko do połączenia składników.
Z lodówki wyjąć formę z herbatnikowym spodem i ułożyć na nim batoniki Twix - wzdłuż formy, w 2 rzędach po 4 batoniki. Na to wyłożyć masę czekoladową (delikatnie, aby nie poprzesuwać batoników) i wyrównać.
Piec w temperaturze 160°C przez około 25 minut. Brownie lekko wyrośnie, a patyczek wbity w ciasto może być mokry (jednak nie powinno być na nim fragmentów surowego ciasta).
Upieczone brownie wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Wystudzone pokroić na kwadraty.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz