środa, 17 września 2025

Brownie batonikami Twix

 

Prawdziwa gratka dla każdego łasucha i wielbiciela czekolady :) Intensywnie czekoladowe, wilgotne brownie i ukryty w nim kultowy batonik! Całość wykonana na chrupiącym herbatnikowym spodzie. Dzięki takiemu połączeniu, każdy kęs jest ciekawym doznaniem, zarówno pod względem smaku jak i tekstur :) A samo brownie, jak każde brownie, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! 


Spód:

  • 180 g herbatników
  • 130 g masła
Brownie:
  • 150 g masła
  • 240 g gorzkiej czekolady minimum 64%, dobrej jakości
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 8 batoników Twix (pojedynczych)
Wykonanie:

Spód:

Herbatniki umieścić w blenderze/malakserze i rozdrobnić, ale nie na piasek, powinny pozostać wyraźne kawałki herbatników. Herbatniki można też umieścić w mocnym woreczku foliowym i rozdrobnić za pomocą wałka do ciasta.

Masło roztopić i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać.

Masę przesypać do formy o wymiarach dolnych około 27x17 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania brownie.


Brownie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę posiekać.

W garnuszku roztopić masło i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odstawić do przestudzenia.

Jajka roztrzepać rózgą kuchenną. Do jajek dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać do dokładnego połączenia składników. Dodać przestudzoną masę czekoladową (może być lekko ciepła) i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.

Bezpośrednio do czekoladowej masy przesiać mąką z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać tylko do połączenia składników.

Z lodówki wyjąć formę z herbatnikowym spodem i ułożyć na nim batoniki Twix - wzdłuż formy, w 2 rzędach po 4 batoniki. Na to wyłożyć masę czekoladową (delikatnie, aby nie poprzesuwać batoników) i wyrównać. 

Piec w temperaturze 160°C przez około 25 minut. Brownie lekko wyrośnie, a patyczek wbity w ciasto może być mokry (jednak nie powinno być na nim fragmentów surowego ciasta).

Upieczone brownie wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Wystudzone pokroić na kwadraty.


Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates