Przepisów na marchewkowe muffiny w sieci zatrzęsienie ;). Mimo to, chciałabym przestawić Wam swoją ich wersję. Dodałam do nich jabłko ( a właściwie 2 jabłka :) ) pokrojone w kostkę i suszoną żurawinę...i szczerze mówiąc o ile żurawinę mogłabym pominąć ( chociaż ją uwielbiam! ), to jakoś bez jabłka nie mogę ich sobie wyobrazić :). Z jabłkiem są po prostu idealne. Zwłaszcza gdy jabłko jest z tej kwaśniejszej odmiany. Polecam do wypróbowania :).
Składniki na około 20 sztuk* :
- 230 g mąki pszennej
- 165 g brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki
- 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w niedużą kostkę
- 100 g suszonej żurawiny
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wymieszać z olejem. Mokre składniki przelać do suchych, dodać startą marchewkę i wymieszać szybko i niedokładnie, w trakcie mieszania dodając jabłka i żurawinę. Wymieszać do połączenia, nie dłużej.
Standardową formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą formę. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego :)
* Wyszło mi 20 muffinów, pierwszą partię piekłam w standardowej foremce na muffinki, drugą w foremkach silikonowych, które są mniejsze niż wgłębienia w standardowej formie
0 komentarze:
Prześlij komentarz