sobota, 10 października 2015

Muffiny marchewkowe z jabłkiem i żurawiną


Przepisów na marchewkowe muffiny w sieci zatrzęsienie ;). Mimo to, chciałabym przestawić Wam swoją ich wersję. Dodałam do nich jabłko ( a właściwie 2 jabłka :) ) pokrojone w kostkę i  suszoną żurawinę...i szczerze mówiąc o ile żurawinę mogłabym pominąć ( chociaż ją uwielbiam! ), to jakoś bez jabłka nie mogę ich sobie wyobrazić :). Z jabłkiem są po prostu idealne. Zwłaszcza gdy jabłko jest z tej kwaśniejszej odmiany. Polecam do wypróbowania :).


Składniki na około 20 sztuk* :
  • 230 g mąki pszennej
  • 165 g brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki
  • 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w niedużą kostkę
  • 100 g suszonej żurawiny
Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wymieszać z olejem. Mokre składniki przelać do suchych, dodać startą marchewkę i wymieszać szybko i niedokładnie, w trakcie mieszania dodając jabłka i żurawinę. Wymieszać do połączenia, nie dłużej. 

Standardową formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą formę. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.

 
Smacznego :)

 
* Wyszło mi 20 muffinów, pierwszą partię piekłam w standardowej foremce na muffinki, drugą w foremkach silikonowych, które są mniejsze niż wgłębienia w standardowej formie



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates