czwartek, 8 października 2015

Czekoladowe drożdżowe babeczki ze śliwkami


Oto jak zwykłe drożdżowe ciasto może nabrać zupełnie innego charakteru :) Wystarczy niewielki dodatek kakao :) U mnie to ciasto przybrało formę babeczek, z soczystą śliwką w środku, posypane kruszonką. Również czekoladową :) Zapach podczas pieczenia - nie do opisania.. Takie mało co nieco, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek :)



Składniki na około 10 babeczek:
  • 220 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 50 g masła, roztopionego
  • 2 żółtka
  • 14 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka ( pół szklanki )
  • 50 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią

 Ponadto:
  • śliwki ( około 10 sztuk, większe należy przekroić na mniejsze części )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko, do posmarowania babeczek

Kruszonka:
  • 55 g mąki pszennej
  • 5 g kakao
  • 50 g masła, roztopionego
  • 50 g brązowego cukru ( lub zwykłego )

 Wykonanie:

Ciasto:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dosypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Do miski przesiać mąkę pszenną i kakao. Wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać do połączenia i chwilę wyrabiać. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się kleić ale starać się nie dosypywać mąki; ewentualnie tylko oprószać nią dłonie ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ). 

Kruszonka: 

Mąkę, kakao i cukier umieścić w naczyniu i wymieszać z roztopionym masłem, wyrabiając między palcami na kruszonkę.


Standardową formę na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Gdy ciasto wyrośnie, krótko je wyrobić. Podzielić na 10 równych części ( każda o wadze około 50 g ). Formować kulki, następnie każdą kulkę spłaszczać a na środku kłaść śliwkę ( lub kawałek śliwki, jeśli są one dużych rozmiarów ), obtoczoną w mące ziemniaczanej. Dokładnie zlepiać. Bułeczki wkładać do formy na muffinki, łączeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ). Kiedy babeczki wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. 

Piec około 20 minut w 180°C. Wystudzić na kratce.


Smacznego :)
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates