Rurki z kremem. Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła :). Niestety, są dość pracochłonne, dlatego same rurki warto upiec dużo wcześniej, niż planujemy je podać. Można to zrobić nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem, a upieczone i wystudzone rurki zamknąć w szczelnym pojemniku. Potem tylko robimy krem, nadziewamy i możemy częstować gości :). Ja do swoich rurek wykonałam krem budyniowo - śmietankowy, czyli budyń połączony z ubitą śmietaną kremówką. Krem jest pyszny, delikatny, nie tak ciężki jak krem budyniowo - maślany. Jego konsystencja jest mniej zwarta jak kremu z masłem, ale moim zdaniem do rurek taki krem pasuje idealnie. Choć oczywiście każdy może wykonać swój ulubiony lub napełnić rurki po prostu bitą śmietaną :).
Przepis na około 40 rurek ( długość metalowych tulejek do rurek - 12 cm ).
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła, zimnego
- 250 g kwaśnej śmietany 18 %
- 600 ml mleka
- 120 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
- opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. " śmietan - fixu "
Kruche ciasto:
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta ( w razie potrzeby podsypywać lekko mąką ). Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny ( ciasto musi być dobrze schłodzone ).
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 - 4 części. Każdą część cieniutko rozwałkowywać, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość 1 - 2 mm. Pokroić je w długie pasy o długości około 50 cm i szerokości 1,5 - 2 cm.
Metalowe tulejki do rurek posmarować masłem lub margaryną. Wycięte z ciasta paski nawijać na każdą tulejkę w taki sposób, aby kolejne warstwy delikatnie na siebie zachodziły. Nie ma znaczenia czy nawijanie będzie zaczęte od węższej czy od szerszej strony tulejki.
Rurki z jednej strony obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C, do jasnozłotego koloru.
Upieczone rurki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie delikatnie ściągnąć każdą rurkę z tulejki.
Krem:
W garnuszku umieścić cukier i mąkę. Wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Postawić na palnik i podgrzewać ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Powstały budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jeżeli konsystencja śmietany nie będzie wystarczająco sztywna można dodać opakowanie " śmietan - fixu ".
Schłodzony budyń rozmiksować przez chwilę aby nie był zbyt twardy. Do budyniu dodawać ubitą śmietanę, w 3 turach, delikatnie mieszając.
Gotowym kremem nadziewać rurki. Najlepiej robić to szprycą lub rękawem cukierniczym z końcówką ( tylką ) przeznaczoną do nadziewania. W przypadku braku szprycy bądź rękawa cukierniczego w zwykłym woreczku foliowym odciąć róg, woreczek napełnić kremem i w taki sposób nabijać rurki.
Nadziane rurki najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Przepiękne rurki :)
OdpowiedzUsuń