Coś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :).
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 220 g masła
- 5 dużych jajek
- 180 g cukru
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy ( wyszorowanej i sparzonej )
- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy lub ekstraktu z wanilii ( można pominąć )
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki soku z pomarańczy
- opcjonalnie - skórka otarta z pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę.
UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła z cukrem powinno trwać minimum 10 minut.
Do porządnie utartej masy maślanej dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu.
UWAGA: W tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną. Nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy; po dodaniu mąki masa odzyska właściwą konsystencję.
Dodać ekstrakt pomarańczowy lub waniliowy i zmiksować.
Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z jogurtem w 3 turach, mieszając łyżką lub szpatułką ( już nie używamy miksera ) tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać sok pomarańczowy wraz ze skórką i wymieszać delikatnie do połączenia.
Formę na babkę o pojemności 1,5 litra ( może być nawet trochę większa ) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką/bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać.
UWAGA: Babkę można również upiec w keksówce o wymiarach 27 cm x 9 cm ( może być też trochę większa ).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec 40 - 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie babkę polukrować.
Lukier:
Cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę ( jeśli dodajecie ) umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z pomarańczy - jeżeli jest zbyt gęsty.
Smacznego :)
A tak przy okazji...
Oto 3 żelazne zasady pieczenia ciast ucieranych. Dzięki stosowaniu się do nich unikniemy zakalca i będziemy się cieszyć wspaniałym wypiekiem:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, czyli masło, mleko, jajka, śmietanę/jogurt wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej przed planowanym pieczeniem.
- Suche składniki - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao ale także cukier puder - koniecznie przesiewamy.
- Suchych składników nie mieszamy z ciastem zbyt długo, robimy to tylko do połączenia składników.
Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń